Сједница Саборског одбора СПЦ за изучавање злочина и геноцида над српским народом у БиХ у рату 1991-1995.

На позив Његовог Преосвештенства г. Хризостома, Епископа зворничко-тузланског и предсједника Саборског одбора Српске Православне Цркве за изучавање злочина и геноцида над српским народом у БиХ у рату од 1991- 1995. године, у Добоју је 11. марта 2016. године одржана Трећа сједница овог Одбора.

Сједница је одржана у Владичанском двору у Добоју, а истој су присуствовали представници свих пет епархија Српске Православне Цркве у Босни и Херцеговини.

У обраћању члановима Одбора, Преосвећени Владика г. Хризостом апеловао је на све чланове да са својим сарадницима по Епархијама убрзају рад на прикупљању свих података по систему: парохија, намјесништво и епархија, и истакао: ''Поучени искуством жртава Јасеновца и других стратишта из Другог свјетског рата о којима се данас воде неаргументована оспоравања, наша је обавеза да историји и човјечанству предочимо истину о страдању наших вјерника, наших чланова Цркве и нашег народа. Наш је циљ не заборавити ниједну жртву већ све пописати и све задокументовати. Исто тако треба да истражимо и духовни геноцид над нашим светињама – црквама, манастирима... Крајњи циљ је да ускоро издамо Бијелу књигу о злочинима и геноциду над српским народом у БиХ у току рата 1991-1995.''

Наредна сједница овог Одбора биће одржана, ако Бог да, на Сокоцу, 21. априла 2016. године.

Извор: Епархија зворничко.тузланска