Сјећања на хајдука Гојка

Након више од седамдесет година, исправљена је неправда према хајдуку Гојку. Самим чином Свете заупокојене Литургије и парастоса хајдуку, сви заједно смо спрали велики гријех који се зове заборав.

Све ове године, заборављали смо ријечи које је у самртном ропцу изрекао Хајдук Гојко: ,,...недајте браћо, да ме данас Турци овђе искасапе и измрцваре!" Заборавлали смо јунаштво његово. Ходећи у мамурлуку свеопштег покушаја брисања историје нашег народа и сами смо постали несвјесни судионици у распињању имена Србинова. Хајдук Гојко је име које ће се од данас са поштовањем помињати. Колики је он био Србин, свједочи његово јунаштво и мученичка смрт. Колики је био Православац, вјеран Богу, свједочи његов завјет дат браћи хајдуцима да га саране под оном истом липом, иза које је шест Турака убио и гдје је и сам смртних рана допао. Даље је наредио да то мјесто ограде и да нареде ондашњем свештенику: "...да ту свакога великога празника, збор купи, службу свршује, и помен његовој души да чини, а за сваку службу да друштво плати по један дукат свештенику и хаљине о свом трошку да му набаве!"

Истина, ми за гроб његов не знамо , опет због заборава. По казивању историје, гроб му је на овом мјесту што се Гојаковац зове, а данас смо души његовој и опијело чинили. Да би у потпуности извршили његов завјет требамо и морамо да му чинимо молитвени помен сваке надолазеће године. Да би се хајдуку одужили требаћемо и споменик у његову част на Гојаковцу саградити.
Нећемо имати право рећи да сад није вријеме за такав чин, јер колико још година треба да прође да би се сјетили јунаштва његовог.

Хајдук Гојко је бранећи сиротињу српску од турских зулума и намета, положио живот свој. Данас, иако смо економски осакаћени и осиромашени морамо смоћи снаге да се ухватимо у коштац са временом те у његов спомен уградимо и дио себе за поколења која долазе да не забораве него да се гледјући споменик Хајдуку Гојку сјете њега али и нас који смо данас ту гдје јесмо.

протојереј-ставрофор Мирослав Живковић

Извор: Епархија зворничко-тузланска