Сјећање на пострадале у Кусоњама 1942. године

Сјећање на пострадале  у Кусоњама 1942. године
Сјећање на пострадале  у Кусоњама 1942. године
Сјећање на пострадале  у Кусоњама 1942. године
Сјећање на пострадале  у Кусоњама 1942. године

Као што то и сваке године чинимо тако смо се и ове тринаестога дана мјесеца августа молитвено окупили у Кусоњама, да би се сјетили и поменули све оне страдале и бачене  у бунаре тога трагичнога дана прије седамдесет и једну годину.

Прије почетка свете Литургије отишли смо до оба бунара и обавили мали помен за све пострадале. У 9 часова започела је света архијерејска Литургија коју је служио Епископ славонски г. Сава уз саслужење свештенства Епархије славонске. По читању светог Јеванђеља вјернима се обратио протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, надлежан парох, који је говорио о страдању, жртви, спремности да будемо одани вјери и свему ономе што се очекује од нас када желимо бити вјерујући. По заамвоној молитви служен је мали помен и пресломљен славски колач.

Неколико дана прије празника, поставили смо звоно у звоник, тако да је била радост код свих чути његов мили звук. Брат Синиша Славујевић из Бановаца, који је родом из ових крајева, поклонио је дрвени крст из Свете Земље, са Голготе, па благодарећи Господу и брату Синиши сада у нашем храму у Кусоњама имамо прилику поклонити се светињи која је освештана на Гробу Господњем и која нам доноси благослов Свете Земље.

Свим пострадалима нека је вјечан помен, а нама благослов Господњи да будемо одани на путу вјере и Свете Цркве!

Извор: Епархија славонска