Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија

Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија

Саопштење манастира Високи Дечани поводом најновијих нетачних и тенденциозних тврднји министра Реџепија

Министар унутрашњих послова Косова у оставци г. Бајрам Реџепи данас је КИМ- радију дао интервју у коме је изјавио да постоје сумње да је неко из манастира Високи Дечани писао претеће поруке који су се у недељу и понедељак појавили на зидовима манастира. Министар је такође рекао да је истрага требало да се обави унутар манастира, али да то наводно није дозволио КФОР, што и није у њиховој надлежности, како је казао. Министров закључак јесте да је у том смислу КФОР ометао истрагу.

Као игуман манастира Високи Дечани осећам обавезу да одмах демантујем ову шокантну и неодговорну изјаву министра Реџепија пре свега зато што није заснована на чињеницама

Још од првог дана када су претеће поруке (графити) примећени на неколико места у оквиру манастирског имања ангажована је локална општинска и регионална КП. Истрага је почела већ истог дана и то у оквиру самог манастирског комплекса уз пуну подршку КФОР-а. Лично сам стално у вези са регионалним шефом полиције г. Шабаном Шаљом и локалним шефом полиције Сејдом Добрајем. У манастиру управо у овом тренутку борави истражни тим полиције на челу са капетаном Кељмендијем и преузима видео записе са манастирског видео обезбеђења. Форензички тим већ је обишао све локације где су графити писани и обавио истражни поступак. На основу информација које сам добио од регионалног команданта КФОР-а италијанског пуковника Анђела Минелија КФОР ничим није отежавао или условљавао рад полиције. Штавише, пуковник Минели потврђује оно што и ми свакодневно видимо на терену, добру и коректну сарадњу КФОР-а и полиције. Због комплексности безбедносне ситуације на овом простору наша Црква остаје и даље при чврстом ставу да је заштита КФОР-а један од главних предуслова за нормалан живот и функционисање овог манастира.

На основу ових чињеница можемо, дакле, да закључимо да министар Реџепи није обавештен о раду своје полиције на случају манастира Дечани па јавности даје нетачне информације, или је у питању политичка кампања којом се намерно жели бацити кривица на дечанске монахе и КФОР. У сваком случају медијски наступи министра унутрашњих послова не воде изградњи поверења између Српске Православне Цркве и косовских институција.

Архимандрит Сава Јањић
Игуман манастира Високи Дечани