Скоро милион људи целивало мошти Светог Николаја у Москви

Око 930.000 људи чекало је у реду од 22. маја 2017. године - према најновијим подацима које су изнеле РИА-Новости - да целивају мошти Светог Николе Чудотворца у московској катедрали Христа Спаситеља. Иначе, мошти се могу целивати од 8 часова ујутру до 9 часова увече.

Мошти су пренете у Москву 21. маја 2017. године, уочи прославе Преноса моштију Светог Николаја из Мире Ликијске (данашња Турска) у италијански град Бари пре 930 година, и од тада уопште нису никуд преношене, осим сада у Русију. Мошти ће остати у Саборној цркви Христа Спаситеља до 12. јула, а од 13. до 28. јула боравиће у Лаври Светог Александра Невског  у Петрограду.

Према званичним подацима, између 20 и 40 хиљада људи свакодневно се поклони овој светињи. Највише поклоника походило је мошти 7. и 8. јуна,  и то 47.900, односно, 45.300 људи само у једном дану.

Од понедељка 21. јуна 2017. године, просечно чекање у реду, који се протеже две миље до станице метроа Фрунзенскаја, износило је пет сати. Црква је саветовала Московљанима и становницима московске области да, ако је могуће, целивају мошти радним даном, јер током викенда у Москву специјално због овога долазе побожни људи из унутрашњости који би требали лакше да дођу на ред и да се на време врате у своја места. У суботу, 17. јуна, чекало се и дванаест сати.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)