Скрнављење православног гробља у Бенковцу

бенковац Дана 15. маја 2008. године, свештеник бенковачки Љубомир Црнокрак је у старом гробљу покрај парохијског дома у Бенковцу затекао полицију, војску и судске вештаке који су багерима и осталом механизацијом прекопавали гробље. Након што их је упитао шта раде, нису му хтели одговорити, али се на крају открило да су тражили масовну гробницу, која се по њиховом уверењу налазила на том месту.

После вишесатне неуспеле претраге, отишли су из гробља оставивши тужну слику тоталне девастације, прекопаних гробова и уништених надгробних споменика.

Нажалост, читав овај догађај је протекао у духу непоштовања, нетолеранције, показивања надмоћности и спровођења силе према православној Цркви од стране присутних органа из војске и полиције, јер нико од надлежних није унапред обавестио власнике гробља (Српску Православну Цркву) да ће се у црквеном дворишту проводити претрага. И после завршених радова нико се није удостојио да обавести представнике Српске Цркве о чему се заправо ради?

Надамо се да ће се у току наредних неколико дана неко од надлежних органа у вези овог случаја огласити, јер следеће што можемо очекивати је то да ће нам без објашњавања рушити храмове и манастире под изговором да се у темељима налазе масовне гробнице.