Скуп православне омладине у Бечу

Скуп православне омладине у Бечу
Скуп православне омладине у Бечу
Скуп православне омладине у Бечу
Скуп православне омладине у Бечу

Са благословом Православне Епископске конференције у Аустрији ове године се по пети пут окупила православна омладина у Бечу. Скуп се одржао 1. октобра 2016. године у католичком приватном школском комплексу Матер Салваторис (Mater Salvatoris) у седмом бечком округу (Wiener Gemeindebezirk Neubau, Kenyongasse 4-12). Овогодишње сабрање је било посвећено теми: Пресвета Богородица кроз Свето Писмо и у нашем животу.

Велики број младих се окупило на светој aрхијерејској Литургији којом је началствовао митрополит Васељенске Патријаршије г. Арсеније уз саслуживање више свештеника и ђакона. Света Литургија служена је на немачком језику, а српски хор из Беча којим је дириговала гђица Бисерка Васић одговарао је хармонично током свете Литургије.

У својој надахнутој беседи је митрополит Арсеније појаснио значај Пресвете Богородице кроз наш живот, тумачио појаву Богомајке у Светом Писму и све тренутке које је прошла са својим Сином, Господом Исусом Христом. Додао је Митрополит да данас није можда „модерно“ да се следи хришћанство и да се многи млади људи налазе на погрешном путу. Међутим, само је хришћански живот онај пут који води ка коначном миру и радости, ако следимо пут Господњи и Његове Мајке Пресвете Богородице.

Након Свете Литургије и заједничке трпезе љубави, сви су позвани на заједнички ручак и послужење. Програм је настављен у свечаној школској сали, где су додељене награде за ревносне ученике веронауке, који су припремили саставе, песме и иконе о Пресветој Богомајци. Скуп се завршио активностима у школском дворишту, са могућностима учења иконографије, дубореза и плетења бројаница, као и богатом заједничком трпезом коју је Српска Православна Црква припремила за све учеснике и присутне.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска