Скуп за урeднике и новинаре верских медија о стереотипима

По благослову Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Јована, и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у организацији Радија Златоусти, у уторак 30. октобра 2018. у Крагујевачкој богословији, одржан је стручни скуп за уреднике и новинаре верских медија под називом “Управљање негативним стереотипима у верским медијима, са посебним освртом на етничке, верске и родне стереотипе”.

Организатор је Радио Златоусти Епархије шумадијске, који већ пету годину заредом организује скупове на важне теме које се појављују у верским медијима. 

За ову годину брижљиво је припреман темат о одређеним друштвеним групама где доминирају негативни стереотипи, који се могу препознати у медијским и политичким темама, када се говори о нацији и вери, посебно о другим нацијама, етничким групама, другим верским заједницама као и родним.

Поздравно слово на почетку скупа присутнима је упутио протојереј-ставрофор Милић Марковић, главни уредник Радија Златоусти, док је модератор гђа Гордана Јоцић током трајања скупа сјајно водила учеснике кроз поља стереотипа, из верског и из других углова.

Проф. др Дубравка Валић Недељковић, са Универзитета у Новом Саду, у преподневном делу одржала је предавање на тему “Стереотипи, предрасуде и правила добре праксе у извештавању о Црквама и верским заједницама”. Из њеног предавања  издвојићемо: 1) да модел добре праксе медија подразумева да се не пише сензационалистички о односима међу верама, јер то штети другима, али и онима који пишу; 2) да другу веру треба спомињати само уколико је то  веома битно; 3) у медијском извештавању о вери треба посебно бити обазрив у речима, посебно у писаној речи. 

У поподневном делу занимљиво предавање са теолошког аспекта одржао је протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић са Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему “Стереотипи као судбина”.  Од проф. Крстића слушали смо о човеку као икони Божјој и потреби да са употребом стереотипа будемо обазриви, да су два највећа могућа стереотипа људских група која се данас користе - цивилизације. "Управо о цивилизацијама постоји најкрупнији, а могуће а и најопаснији стереотип,“ казао је професор и изнео краћа запажања о религијском идентитету.   Полазећи са теолошког аспекта, проф. Крстић је истакао да је стереотип лаж човека.

Оба предавања се могу у целости слушати на Радију Златоусти Епархије шумадијске и на Радију Словољубве за слушаоце Архиепископије београдско-карловачке.

Из данашњих предавања и дискусија могао би се извући закључак да верски медији управљају јавним мнењем чланова својих верских заједница, међу којима су посебно регистровани негативни стереотипи. Задатак уредника верских медија је  да предупреде негативне стереотипе, али и да имају знање како се формирају позитивни стереотипи. Посебно одговорну улогу имају администратори информационих сајтова Цркве и верских заједница који су отворени за комуникацију преко форума, коментара и сличног због говора мржње који може да проистекне из негативних стереотипа.

У другом делу скупа, Центар за ненасилну акцију из Београда одржао је радионицу на тему “Ја имам право на предрасуде”. Учеснике су кроз радиноцу водилии Катарина Милићевић и Неџад Хорозовић.

Има и занимљивих појмова о којима се даје промишљати, како смо то чули - појам интернет побожности и јутјуб побожности. Интернет је препун лажних вести и зато је потребна обазривост при преузимању информација и садржаја, јер то може довести и до одређених предрасуда и стереотипа.  

Учесници  данашњег скупа били су: протојереј Иван Цветковић, уредник портала pouke.org; протонамесник Стефан Алексић, уредник Радија Источник из Ваљева; јереј Борис Милосављевић, РТВ Коперникус из Јагодине; Катарина Милићевић иНеџад Халазовић из Центра за ненасилну акцију; Јелена Борота  из Инфо службе Епархије шумадијске; Зорица Зец (Инфо СПЦ); Адам Сег, уредник Радио Марије мађарске редакције, и Дарио Мартин, уредник Радио Марије (Суботица); Гордана Јочић Радосављевић, уредник портала МедиаСфера из Београда; Сандра Момчиловић - Радио Глас; Марко Маленчић  из Радија Словољубве; Марина Марић - Радио Источник, Ваљево; Фахрудин Кладничанин из Академске иницијативе форум 10; Бојан Наумовић web< Епархије шумадијске; Милан Недељковић из Новосадске школе; из Радија Златоусти били су присутни Зоран Мишић, Гордана Јоцић и Дејан Ђурић.  

Учесници су захвалили организатору, сарадницима  Радија Златоустог и Гордани Јоцић.

З.Зец