Скупштина Епархије источноамеричке у Монровилу

Скупштина Епархије источноамеричке у Монровилу
Скупштина Епархије источноамеричке у Монровилу
Скупштина Епархије источноамеричке у Монровилу
Скупштина Епархије источноамеричке у Монровилу

Годишња  скупштина Епархије источноамеричке одржана је од 22. до 23. фебруара 2019. године у Црквено-школској општини Светог оца Николе у Монровилу, Пенсилванија.

Сабрани око Епископа и Оца нам Иринеја, епархијска скупштина је почела молитвено у петак увече, како би све било благообразно и уредно (1. Кор. 14, 40), будући да Бог није Бог нереда него мира (1.Кор. 14, 33). Молитвено смо заблагодарили Господу што смо се, заједно свештенство и народ, иако расејани по свим деловима Епархије, сабрали на једно место. Усрдно смо молили Господа да благослови наше сабрање у славу имена Божјег и Цркве Христове, сећајући се речи премудрог Павла да је исти Бог који дејствује све у свима нама (упор. 1 Кор. 12, 4-6).

Током интензивних дводневних седница свештенство и народ могли су чути о догађајима који су се дешавали у црквеном животу Богом спасаване Епархије источноамеричке у 2018. години. Тим поводом, између осталог, чули смо детаље о свечаној прослави поводом стогодишњице од свршетка Првог светског рата, уприличене јула месеца 2018. године у престоном граду Вашингтону. Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј је, поводом тог јубилеја, молитвено отворио почетак седнице Представничког дома Конгреса САД.

Дубоко поштовање је указано сенима наших предака у Отаџбини али и Америци, који су херојски и свако својим даровима активно учествовали у дешавањима око Великог рата. Дела Светог епископа Николаја Жичког, Њујоркшког и Свеправославног, Михајла Пупина, Николе Тесле, Јелене Лозанић-Фронтингам и свих других знаних и незнаних мученика и мученица, честитих и марљивих претходника, живеће вечно у нашој успомени. Њихова љубав и жртва су блесак јеванђелске проповеди о Ономе који дође у свет да живот свој положи за пријатеље своје (Јов. 15, 13). 

Чуле су се и добре вести о наставку обнове трагично изгорелог Саборног храма Светог Саве у Њујурку. Епископ Иринеј је говорио о невероватним напорима да се црквено здање обнови али и потреби да се Духом преобрази изнутра како би се у њему поново литургијски прослављало име Свете Тројице. 

Вредно је спомена и освећење прелепе цркве Светих апостола Петра и Павла у Атланти. Искрена посвећеност свештеника и благочестивог народа овога места изградила је храм Божји у овом граду. Чуле су се и храбре речи подршке очувања светости живота у пренаталном периоду као и речи подршке институцији хришћанског брака и породице уопште. Несумњиво, очување православног етоса је озбиљан подвиг у свакодневном животу једног савременог хришћанина у Америци. Црква нас, на крају, позива и на солидарност са ближњима који живе око нас.

Другог дана, после свете Литургије, премијерно је приказан документарно-играни филм Тихи кутак Христов, снимљен у сећање на светитеља Мардарија Либертивилско-Свеамериканског. Ово изванредно филмско остварење Митрополије црногорско-приморске у режији Радосава Јеврића приближило је контекст у којем је Свети Мардарије сејао јеванђелску реч широм САД. Тешкоће и недаће које су га пратиле током уређења црквеног живота у Америци после Великог рата само су му учврстиле веру у васкрслог Господа. Пример овог угодника Божјег нека буде путоказ и свима нама који служимо Господу како би се и у нама Христос уобличио (Дидахи 4, 17).

На крају, неизбежно је помена тиха и ненаметљива улога парохијана цркве Светог оца Николе у Монровилу, са старешином храма свештеником Ђорђем Веселиновићем. Благодаримо им што су неуморно радили како би овај важан догађај Епархије источноамеричке прошао у најбољем реду. Својим служењем су нас уверили да се од свих нас само тражи једно- живот у љубави према Богу и ближњима, јер ће нас као Његове ученике препознати ако будемо имали љубави међу собом (Јов. 13, 34-35).

ђакон др Јован Аничић

Извор: Епархија источноамеричка