Скупштина православних канонских епископа о нападу у синагоги у Питсбургу

Скупштина православних канонских епископа САД издала је саопштење у којем изражава осуду и дубоко жаљење због губитка невиних живота и узноси молитве за брз опоравак свих рањених у недавном нападу на вернике у синагоги у Питсбургу.

Архијереји „осуђују сваку врсту насиља, било да је проузрокована суманитим чиновима, оружјем и пуцњавом, или гнусним чиновима дискриминације и предрасуде“. У саопштењу се даље каже да овај терористички чин почињен 27. октобра 2017. потиче са места дубоке предрасуде према једном народу и религији. „Ми једногласно осуђујемо ову дрскост као грех према локалној заједници, религији и човечности. Позивамо све хришћане и све људе добре воље да изразе солидарност са породицама жртава и с преживелима,“ истиче се у саопштењу.

„Предано се молимо Богу свемогућем за духовно зацелење свих верских и националних заједница, посебно оних у Питсбургу. У саопштењу се даље каже да нам је у овом времену честих и неочекиваних напада на основне слободе, посебно на слободу верског изражавања, потребна љубав и слога како би срца таквих злочестивих била омекшана и доживела обраћење. Јер једино љубављу зло се може неутралисати, насиље обуздати, а мир превладати.

Извор: Assemblyofbishops.org (са енглеског Инфо служба СПЦ)