Слава 4. бригаде КоВ и Дана Града Врања

Слава 4. бригаде КоВ и Дана Града Врања
Слава 4. бригаде КоВ и Дана Града Врања
Слава 4. бригаде КоВ и Дана Града Врања
Слава 4. бригаде КоВ и Дана Града Врања

На празник Светог Атанасија Великог, пуковске славе 4. бригаде Копнене војске Србије, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у војној капели посвећеној овом Божјем угоднику у касарни Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог у Врању.

Саслуживали су архимандрит Јован (Радосављевић), војни свештеници Горан Сандић, Иван Аврамовић и Иван Ганић и ђакон Мицко Мицковић. Сабрању су присуствовали градоначелник Врања др Слободан Миленковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, бригадни генерал у пензији г. Зоран Лубура, као и игуманије манастира Светог Прохора Пчињског и Светог Стефана, мати Стефанида и мати Јефремија, са сестринствима.

Након свете Литургије, Епископ је благословио славски колач и жито и присутнима се обратио пригодном беседом, честитавши најпре крсну славу свим припадницима 4. бригаде Копнене војске и 140-годишњицу од ослобођења Града Врања од Турака.

Обележавање славе 4. бригаде Копнене војске и Дана града Врања настављено је код чика Миткетовог споменика поменом ослободиоцима Врања који је служио Епископ врањски г. Пахомије са свештенством и монаштвом, а у присуству градских званичника, војних старешина и припадника 4. бригаде Копнене војске, као и великог броја грађана.

Након тога, Епископ је присуствовао војној свечаности и смотри припадника 4. бригаде Копнен војске одржаној у касарни Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог у Врању. У току свечаности, заслужним појединцима бригаде додељене су стимулативне мере и похвале, а похвала је додељена и војном свештенику Ведрану Костићу, за резултате постигнуте у изградњи и јачању Војске Србије.

Свечаном академијом у Дому војске у Врању и доделом признања 31. јануар заслужним појединцима, предузећима и јавним установама завршено је обележавање Дана 4. бригаде Копнене војске и Града Врања.

Извор: Епархија врањска