Слава Алмашка капеле у Новом Саду

Слава Алмашка капеле у Новом Саду
Слава Алмашка капеле у Новом Саду
Слава Алмашка капеле у Новом Саду
Слава Алмашка капеле у Новом Саду

Овогодишња прослава престоног празника Алмашке капеле у Новом Саду, Светих апостола Петра и Павла, почела је вечерњим богослужењем којим је, уочи Петровдана, началствовао протојереј-ставрофор Милош Весинпарох јужночикашки и ленсиншки, а саслуживали су: протопрезвитери Бране Миловац, парох при храму Света Три Јерарха, и Милош Стојановић, парох при храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари, презвитер Драган Петровић, парох у Бачком Јарку и ђакон Иван Васиљевић.

На крају вечерњег богослужења освећена је спомен-плоча на храму, који је, 1863. године, подигао један од најврлијих архијереја – блаженопочивши епископ бачки Платон Атанацковић. У беседи, после освећења спомен-плоче, прота Милош Стојановић је говорио о животу владике Платона.

-Велики духовник, велики родољуб, велики задужбинар, који је заиста – по речима које овде читамо – своју цркву и свој народ делом љубио! Ти људи из наше и давне прошлости, који своју љубав нису доказивали гласно, извикујући пароле, него делима, задужбинарством; људи који су имали визију и који су знали шта је њиховом народу потребно у будућности; људи који су школовали талентовану децу, који су школовали сиромашну децу, који су се бринули о удовицама, о сирочадима. То су заиста били људи визије, а све њих, па међу њима посебно владику Платона Атанацковића, та врлина је могла да краси и даром благодатне вере – вере, пре свега, у васкрсење, казао је парох јужночикашки. На крају своје беседе, прота Милош је заблагодарио настојатељу Алмашке капеле, протопрезвитеру Владану Симићу, који је иницирао обнову храма и постављање спомен-обележја. На спомен-плочи је написано:

Овде леже српске кости епископа Платона;
Он је свету Цркву и народ свој делом љубио.
Платон Атанацковић (1788 – 1867)
Василије Атанацковић (1810 – 1853)
Јован Атанацковић (1792 – 1874)
Епископ Герман Опачић (1857 – 1899).

На Петровдан, јутрењем и светом Литургијом началствовао је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, а саслуживали су: протопрезвитери Бране Миловац, парох при Алмашком храму, Милош Стојановић, парох при Светојовановском храму на Детелинари, и Милан Малинић, парох при Световазнесењском храму, као и ђакон Мирослав Николић. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Бране је подсетио да је захваљујући апостолима Петру и Павлу српски народ постао хришћански народ. -Свети апостол Павле, полазећи крајевима где је била некада наша држава, кроз Македонију и Далмацију, оставио је ту неизбрисивог трага. Ми би се могли сврстати у апостолску земљу, са једним континуитетом хришћанске мисли и хришћанске вере. Тај апостолски дух који је у Цркви, он је битан за хришћане и за нас које верујемо у једнога Бога, јер смо управо из те руке осољени, јер смо управо тај смисао добили од оних који су били најближи Господу Исусу Христу, навео је прота Бране.

Благословивши славске дарове које је припремио кум – господин Горан Савић са својом породицом, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов је захвалио домаћину славе, протопрезвитеру Владану Симићу, и честитао је присутнима празник Светих апостола Петра и Павла. Залог славског колача за кумство у следећој години преузео је г. Немања Негру.

Извор: Епархија бачка