Слава Алмашке цркве у Новом Саду

Слава Алмашке цркве у Новом Саду
Слава Алмашке цркве у Новом Саду
Слава Алмашке цркве у Новом Саду
Слава Алмашке цркве у Новом Саду

У среду, 12. фебруара 2014. године, у Алмашкој цркви у Новом Саду сабрао се верни народ Божји како би, сви окупљени око свога Архијереја, прославили престони празник овога храма - Света Три Јерарха велика учитеља и архипастира Цркве - светог Василија Великог, светог Григорија Богослова и светог Јована Златоуста.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј, уз саслужење: архимандрита Јована Радосављевића, протојерејâ – ставрофорâ Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог и настојатеља Алмашког храма, Недељка Зубовића, пароха при овом храму и Ранка Гуњића, умировљеног свештеника, протојереја Бранка Ћурчина, настојатеља храма на Клиси, потом протонамесника Владана Симића, секретара Епископа бачког, Бранислава Мркића, пароха Светосавског храма у Новом Саду и архијерејског намесника новосадског другог, Горана Димића, пароха Светогеоргијевског храма и презвитера Жељка Латиновића, настојатеља Светоуспенског храма, као и петорице ђаконâ: Драгана Радића, Леа Малешевића, Ивана Спасевског, Лазара Мајсторовића и Мирослава Николића.

У току свете Литургије, после прочитаног јеванђељског одељка, Владика Иринеј је поучио присутне о животу и делу наших духовних наставника, о животу тројице великих Епископа Цркве Божје из давног 4. века за које наш Епископ истиче да су – живи и присутни у Цркви и данас и кроз сва времена јер су прослављени у царству Божјем и као такви, као свети угодници Божји и те како суделују у животу Цркве и овде на земљи. Према речима Преосвештеног Владике Иринеја, Свети Јован Златоуст је био велики страдалник, који је претрпео гоњење и неправду за Христа и за јединство Цркве Његове. И Григорије Богослов је страдалник за Православну веру али и човек који је оставио најдубљи могући траг у историји Цркве својом теологијом, пастирским радом и исповедништвом као и Василије Велики који је био подвижник и човек који је оставио правила за живот монашким заједницима и који је написао изузетна богословска дела, објаснио је Владика Иринеј и поручио да сви треба да покушамо да се макар и најмање угледамо на ова три светила Цркве Христове.

После заамвоне молитве, Епископ је благосиљао славки колач и жито и честитао је славу паросима Алмашкога храма, потом овогодишњим кумовима Павлу, Стојанки, Драгану и Бојани Ресановић као и присутним свечарима. Залог славског колача за идућу годину преузео је господин Стеван Павловић са породицом. Присутне је, бираним речима, поздравио и протојереј – ставрофор Миливој Мијатов, који се захвалио најпре Владици бачком Господину Иринеју, потом браћи свештеницима и ђаконима као и кумовима и свима који су узели учешће у данашњој молитвеној прослави престоног празника Алмашког храма.

Извор: Епархија бачка