Слава Алмашког храма

Слава Алмашког храма
Слава Алмашког храма
Слава Алмашког храма
Слава Алмашког храма

У славу Божју, а у част и спомен Света Три Јерарха и Архипастира Цркве
- светог Василија Великог, светог Григорија Богослова и светог Јована Златоуста – три велика светила Цркве Христове, многољудно су се сабрали парохијани Подбаре и Салајке у Алмашком храму како би прославили храмовну славу.

На празничном бденију, по прилично хладном времену, сабрало се педесетак верних душа, а свето богослужење је савршио пречасни презвитер Бранислав Мркић, парох при Светосавског храма у Новом Саду и архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протопрезвитера Бранка Ћурчина и протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, настојатеља храма и архијерејског намесника новосадског првог, као и часних ђакона, оца Ивана Спасевског, ђакона Телепског храма и оца Горана Ранисављевића, ђакона Алмашког храма.

На дан славе свету Литургију је служио високопречасни протопрезвитер Стојан Билић, парох и настојатељ Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, пароха и настојатеља Алмашког храма, протонамесника Драгољуба Клисарића, пароха и настојатеља Телепског храма, протонамесника Милоша Стојановића, пароха Светоуспенског храма и секретара новосадске Црквене општине, презвитера Жељка Латиновића, настојатеља Светоуспенског храма, презвитера Велимира Врућинића, пароха Светосавског храма, протопрезвитера Бранка Ћурчина, пароха Клисанског храма тј. пароха друге Алмашке парохије, те часних ђакона Драгана Радића, парохијског ђакона при Светосавском храму и ђакона Горана Ранисављевића, парохијског ђакона Алмашког храма. Верни народ је од почетног возгласа буквално дупке испунио свети храм и допринео велељепију празничног и молитвеног доживљаја, свесрдно приступајући Светој чаши и причешћивању Светим Тајнама Тела и Крви Господње.

Врло надахнуто и богомудро беседио је протопрезвитер Стојан Билић, парох и настојатељ Саборног храма у Новом Саду који је, између осталог, нагласио да су светитељства и данас присутна у Цркви Христовој и да није у питању тек неки окончани и учаурени доказ присуства светости Божје међу нама који се некада давно збио у Цркви Христовој. Доказ за то је и наше вековно сабирање на молитвеним богослужењима која данас савршавамо у славу Божју, а у част и спомен Света велика Три Архијереја Цркве Христове – светог Василија Великог, светог Григорија Богослова и светог Јована Златоуста – а што потврђују и многа светила светих богоугодника Божјих који су просијали и у нама савремено доба. Благодат и милост Божја се свагда и једнако огледа у Цркви Христовој и данас за све оне који имају духовне очи да виде и духовни слух да чују то што им проповеда Јеванђеље.

Кум данашње славе је био г. Далибор Шарац из Новог Сада са својом породицом: супругом Саветом и децом Димитријем, Петром и Јеленом, који је после свете Литургије припремио пригодно послужење за сабрани народ. Верни народ је духовно сит и препун благослова Божјег изашао из храма, благодарећи милостивом Господу Богу за сва добра којима их је обасуо током протеклих времена, молећи се Господу Богу да их, молитвама Света велика Три Јерарха и Архипастира Цркве Христове, сачува од сваког искушења и да милостив буде свима нама у предстојећим данима.

Извор: Епархија бачка