Слава Алмашког храма у Новом Саду

Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду

Престони празник Алмашког храма у Новом Саду – Света Три Јерарха, прослављен је у четвртак, 12. фебруара 2015. године. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј, уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Ранка Гуњића, пензионисаног пароха новосадског, Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог и настојатеља Алмашког храма, Недељка Зубовића, пароха при овом храму, потом протојереја Ђорђа Ђурђева, пароха при  Саборном храму, протонамесника Милоша Стојановића, секретара Црквене општине новосадске, презвитера Жељка Латиновића, настојатеља Светоуспенског храма, као и ђаконâ: Лазара Мајсторовића и Мирослава Николића.

У беседи упућеној вернима након прочитаног јеванђељског одељка, Владика Иринеј је говорио о три велика учитеља Цркве Христове који су живели у 4. веку - светитељима Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоустом.

- Били су по духу, по труду, по образовању најбољи представници ондашње грчке културе која је владала не само читавим Истоком, него и читавим светом тадашњег Римског царства, навео је Архијереј бачке Епархије, истичући да су, оно што су та тројица учитеља проповедали, најпре и сами доживели.

- Зато је њихово сведочанство увек актуелно. Када читамо, рецимо, беседе Светог Јована Златоуста, изговорене пре толико векова, у сасвим другачијим околностима живота, имамо осећај као да су зборене сада, као да су упућене нама, као да се тичу непосредно нас и наших живота, објашњава Епископ.

У православним земљама са грчком културом, грчким језиком, светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти прослављају се не само у храмовима, већ и у школама, установама, као покровитељи просвете.

Након заамвоне молитве, Владика бачки г. Иринеј је благосиљао славки колач и жито, и честитао је славу паросима Алмашкога храма, као и присутним свечарима.

Честитајући славу кумовима г. Стевану Павловићу и његовој многочланој породици и заблагодаривши им на дару приложеном Алмашком храму – књизи светог Јеванђеља, отац Миливој Мијатов се захвалио Владици Иринеју, потом браћи свештеницима и ђаконима, и свима који су узели учешће у данашњој молитвеној прослави. Залог славског колача за следећу годину преузео је г. Ђура Рођенков са породицом.

Извор: Епархија бачка