Слава Алмашког храма у Новом Саду

Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду
Слава Алмашког храма у Новом Саду

Престони празник новосадског Алмашког храма, Света Три Јерарха, прослављен је у петак, 12. фебруара 2016. године. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Јероним, уз саслужење: протојерејâ-ставрофорâ Душана Колунџића, свештеника у пензији, Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог и настојатеља Алмашког храма, Недељка Зубовића, пароха при овом храму, Ђорђа Ђурђева, пароха при Саборном храму, протопрезвитерâ Владана Симића, секретара Епископа бачког , Стојана Билића, настојатеља Саборног храма, Бранка Ћурчина, настојатеља Световазнесењског храма на Клиси, протонамесникâ Миодрага Шипке, архијерејског намесника суботичког, Бране Миловца, архијерејског намесника бачкопаланачког, Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, презвитерâ Жељка Латиновића, настојатеља Светоуспенског храма, Велимира Врућинића, настојатеља храма на Телепу, Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника, као и новосадских ђакона.

У беседи упућеној после прочитаног јеванђељског одељка, Владика Јероним је говорио о три велика учитеља Цркве Христове који су живели у 4. веку. Својом љубављу према Христу и према људима, својим речима и делима, сва тројица Јерараха су утврђивали и утврђују хришћанску веру, својом мудрошћу и учењем су просветлили цео свет, навео је Епископ јегарски.

Архијереј је истакао и да су светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти на сваки начин покушавали да објасне људима да оно што има смисла у животу нису индивидуалне вредности и егоистичне тежње, већ љубав према ближњима, заједнички пут са другима, саосећање и жртвени дух за сваког човека. Након заамвоне молитве, Владика Јероним је благословио славки колач и жито, и честитао славу паросима Алмашкога храма, као и присутним свечарима. Заблагодаривши кумовима господину Ђури и госпођи Радији Рођенков на приношењу славских дарова, отац Миливој Мијатов је захвалио Епископу Јерониму, потом браћи свештеницима и ђаконима, и свима који су узели учешће у данашњој молитвеној прослави храмовне славе новосадских насеља Подбаре и Салајке.

Залог славског колача за следећу годину преузео је господин Јован Свирчевић. У православним земљама са грчком културом, грчким језиком, светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти прослављају се не само у храмовима, већ и у школама, установама, као покровитељи просвете.

Извор: Епархија бачка