Слава Богородице Љевишке

Саборна црква митрополита призренских и једна од малобројних до данас сачуваних средњовековних градских цркава, Богородица Љевишка, прославила је своју крсну славу – Успење Пресвете Богородице.

Тим поводом, под сводовима велелепног храма служена је Божанствена Литургија, а на њој се сабрало православно становништво града Призрена, са својим гостима и расељеним суграђанима. Причешћу су приступили сви сабрани, а благословени су и дарови, колач и жито. Литургијом је началствовао јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

У празничној беседи, јеромонах Исидор је истакао да је Мајка Божја постала сместише Несметивога Бога и да се у химнама назива „Кућом Божијом“: -Она је символ Цркве. За нас православне хришћане Богородица Љевишка је кућа, како је и названа у једној народној песми, па где дог да се налазимо и куда год да нас одведу животне стазе, увек знамо одакле смо кренули, где се враћамо и где је топлина Очевог дома. Црква Богородице Љевишке је наша свеопшта народна кућа, где нас чека Мајка Милостива. Зато Успење није сећање на тужни догађај уснућа Богородице Марије, јер она је жива јер је Христос Жив, већ радост због тога што знамо да тамо где је Она, тамо и ми идемо – у наручје Христу Исусу.

Извор: Епархија рашко-призренска