Слава Богословије у Призрену

Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену

Слава Призренске богословије Светих равноапостолних просветитеља Словена Кирила и Методија прослављена је свечано у царском Душановом Призрену. Светом Литургијом началствовао је новоизабрани Епископ буеносајрески и централно-јужноамерички г. Кирило уз саслуживање домаћина Епископа рашко-призренског г. Теодосија и многобројног свештенства.

Епископ Кирило је проповедао о значају мисионарског рада Светих Кирила и Методија, као и о значају мисије обновљене Богословије у Призрену. На светој Литургији певао је хор Саборне цркве Светог Георгија из Новог Сада и ученици Призренске богословије.

После ломљења славског колача у призренском Саборном храму, Епископи и гости, међу којима су били представници Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и Покрајинске владе Војводине, професори Универзитета у Новом Саду и ректор и професори Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, представници Учитељској факултета Призрен-Лепосавић и многи други, дошли су у Призренску богословију на приредбу.

Ове године обележена су два јубилеја: 90-годишњица професорског рада Светог оца Јустина Ћелијског у Призренској богословији, као и 100-готишњица од завршетка Првог светског рата. На крају приредбе додељене су награде за светосавске темате. Прву награду добили су Вељко Стојановић, ученик II разреда, за темат из Догматике, Богочовек - све и сваХристологија Преподобног Јустина Ћелијског; и Никола Филиповић, матурант, за темат из Историје Српске Цркве, Српска Православна Црква за време Првог светског рата. Другу награду добили су Жарко Перић и Димитрије Николић, ученици IV разреда; док су трећу награду добили Душан Ковачевић, ученик IV разреда, и Лазар Нашпалић, ученик III разреда. Новчане награде за светосавске темате даривали су протођакон др Дамјан Божић из Београда и г. Владислав Луковић из Атине, који су завршили Призренску Богословију 1998. године и заједно са својим школским друговима, сада свештеницима, дошли у Призрен да прославе 20-годишњицу матуре. Заједничарење се наставило за славском трпезом у радосној атмосфери, уз хор и оркестар призренских богословаца и најлепше песме са Косова и Метохије.

Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену
Слава Богословије у Призрену