Слава Братства Светог владике Николаја у Флемингтону

Слава Братства Светог владике Николаја у Флемингтону
Слава Братства Светог владике Николаја у Флемингтону
Слава Братства Светог владике Николаја у Флемингтону
Слава Братства Светог владике Николаја у Флемингтону

У недељу, 4. маја 2014. године, Братство Светог Владике Николаја Охридског и
Жичког прославило је свог заштитника у парохији Светог Саве у Флемингтону. Свету архијерејску Литургију служио је владика Иринеј. Саслуживали су локални парох протонамесник Саша Чолић, протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић и протонамесник Немања Мрђеновић, као и ђакон Желимир Миловић.

Епископ Иринеј је беседио о Јосифу Ариматејском и Женама мироносицама, као и о великој тајни Васкрсења Христовог и Његовој победи над смрћу. На концу Литургије преломљен је и славски колач који су са гостима поделили чланови братства Драгутин Тишић и Борислав Божић, а за следећу годину домаћинства се прихватила Црквена општина Флемингтон.

Након преласка у салу где су чланице Кола српских сестара приредиле богату трпезу љубави, на позив чланова братства предавање о Светом Николају одржао је протонамесник Немања Мрђеновић. Отац Немања насловио је своје предавање Nikolai Contra Mundum (Николај против света), а говорио је превасходно о књизи ”Кроз тамнички прозор: поруке српском народу из логора Дахау” и неким контраверзама које се везују за ову књигу и страдања владике Николаја.

Отац Саша Чолић, духовник братства захвалио је оцу Немањи на исцрпном предавању, као и свим члановима и гостима братства који су испунили храм и салу те рекао неколико речи о активностима братства које пре свега стипендира наше богослове и студенте теологије. Духовник братства није заборавио поменути и оснивача и дугогодишњег председника братства г. Недељка Балаћа који се већ неколико година бори са тешком болешћу.

На крају се скупу обратио и владика Иринеј који је један од неколико светски признатих експерата за дело Светог владике Николаја, о коме је својевремено израдио и свој дипломски и мастер рад. Владика Иринеј додао је још неколико интересантних детаља о животу Светог Николаја Охридског и захвалио се свим члановима братства на њиховом пожртвовању.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска