Слава будванске цркве Свете Петке

Слава будванске цркве Свете Петке
Слава будванске цркве Свете Петке
Слава будванске цркве Свете Петке
Слава будванске цркве Свете Петке

Светом архијерејском Литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача, црква Свете Петке у Будви је у недјељу, 27. октобра прославила своју храмовску славу.

Свету службу Божију служио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством Митрополије и многобројним вјерним Божјим народом.

У литургијској бесједи након читања светог Јеванђеља Владика је рекао да је Господ своје ученике-рибаре изабрао да их упути да је дошао да у своју мрежу улови читав људски род.

„Да у своју Божанску лађу улови све људе и све земаљске народе како би их том лађом спасења извео из таме на свјетлост, из незнања у знање, из лажи и лажљивог живљења у истину и истинско и право живљење“, казао је митрополит Амфилохије.

„И није случајно тражио Господ од апостола Петра да баци мреже у дубину. Не само што се рибе и најбоље скривају у дубинама мора и ријека, него само онај који понире у дубину тајни овога свијета, који понире у дубину свога бића, свога ума и свога срца – само тај ће бити у стању да улови велике и свете, спасоносне истине“, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да су такви ловци били Свети пророци и сви свети Божији људи, а међу њима и Света Петка.

Светом причешћу приступили су скоро сви сабрани на Литургији, а онда је храм три пута опходила славска литија.

Владика је потом са свештенством благосиљао славски колач храма, али и колаче многобројних свечара који Свету Петку славе као породичну крсну славу.

На крају сабора у парохијском дому је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска