Слава Цетињског манастира

Празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског у Цетињском манастиру прослављен је светом архијерејском Литургијом, коју су служили Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећена господа Епископи будимљанско-никшићки Јоникије, рашко-призренски Теодосије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије

Епископима је саслуживало многобројно свештенство уз молитвено учешће верног народа из свих крајева Црне Горе, али и Србије и Републике Српске. Литургијско сабрање је протекло је у знаку два јубилеја: 150-годишњице Цетињске богословије и 200-годишњице рођења владике Петра II Петровића Његоша.

Богослужењу су присуствавали амбасадор Републике Србије г. Зоран Бингулац и амбасадор Украјине гђа Оксана Сљусаренко. Овом приликом уручена су висока црквена одликовања г. Јовану Маркушу, г. Предрагу Вукићу и гђи Новки Живковић из Подгорице.

Богослужењу су присуствовали и свештеници Албанске Православне Цркве, Александар и Никола Петани из Скадра, и  представници светородне лозе Петровића, Ђоко и Иван Петровић.

Празничну атмосферу су улепшали  чланови Братства чувара кивота Светог Петра Цетињског, који су претрчали маратон у част Цетињског Чудотворца од Подгорице до Цетиња. У трпезарији Богословије „Свети Петар Цетињски“ приређена је славска трпеза са пригодним културно-уметничким програмом.

Слава Цетињског манастира
Слава Цетињског манастира
Слава Цетињског манастира
Слава Цетињског манастира