Слава цркве брвнаре у Тасићима

Слава цркве брвнаре у Тасићима
Слава цркве брвнаре у Тасићима
Слава цркве брвнаре у Тасићима
Слава цркве брвнаре у Тасићима

У раним јутарњим часовима чуло се звоно са звоника брвнаре цркве у Тасићима, које се мешало са песмом птица. Иако се село Тасићи полако гаси, звук звона је пробудио брда и ливаде и опустеле куће из којих се извијао дим, јер су унуци и унуке дошли да се подсете свог детињства и обиђу дедину кућу и прославе храмовну славу.

Сама црква је подигнута од осам расклопљених кућа брвнара, тако да свако брвно у храму Христа Спаситеља прича стару сеоску причу која се у молитвеној атмосфери наставља док је века и света. Домаћини славе ове године, Александар и Маријана Ђокић из Пожаревца, често су виђени у Бијелој у Тасићима. Из велике љубави према крају прихватили су част и обавезу да позову скоро све Тасиће на молитвени сабор.

Литургију су служили архимандрит Јован Гардовић и протојереј-ставрофор Милосав Видаковић који је деценијама био на овој парохији и кога Тасићи сматрају као свог члана породице. У беседи, отац Јован је позвао народ да обнове своје куће, да не забораве своје претке и да иду за Светим Савом и Христом: -Ваши очеви и дједови су већ утабали стазу - пут којим су ишли за Светим Савом и Христом. То је провјерен пут који је опстао кроз вијекове, па и вама савјетујем и препоручујем да идете тим путем ваших предака.

После литије око храма славски обред је извршио праза Милосав, који је поздравио домаћине славе: -Иако су млади људи, показали су своју љубав према својој Цркви и свом крају. Ваш крај је познат по угледним вјерницима који су изњедрили свештенике и монахе, међу којима не смијете заборавити архимандрита Јустина Тасића и протојереја Обрада Тасића, који су се у најтежим временима прихватили монашке и свештеничке службе и на том путу истрајали.

За све присутне домаћини су уприличили трпезу љубави, а старешинство братства Тасића, Радоје Тасић и Младенко Тасић, позвали су све присутне да се укључе у наставак радова на Тасијином конаку. За домаћина идуће године јавио се Радоје Тасић.

Извор: Митрополија дабробосанска