Слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице

Слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице
Слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице
Слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице
Слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице

Светом Литургијом, ломљењем славског колача и црквено-народним сабором прослављена је, у недјељу 27. јуна 2014, храмовна слава цркве Пресвете Богородице Тројеручице, која се гради у никшићком приградском насељу Кличево.

Литургијом је началствовао протојереј Петар Крговић, парох граховски уз саслужење гостујућег свештеника протојереја-ставрофора Бринза Радуа из Румунске православне цркве, тачније из града Јашија, који је, ових дана, са групом вјерника на поклоничком путовању у Србији и Црној Гори, те протојереја Велимира Јововић, надлежног пароха страшевинског и старотребјешко-кличевског.

Сабрани народ ријечима бесједе поучавао је о. Велимир Јововић, осврнувши се на причу, прочитану из Светог Јеванђеља о двојици, слијепих од рођења, којима је Господ дао вид, након што су исповиједили своју вјеру у Бога. Господ, по ријечима свештеника Јововића, прозире у срце човјечије, па је и оном нијемом, умно болесном човјеку подарио оздрављење, не питајуће га да ли вјерује, јер се једно такво питање не може поставити човјеку који је помраченог ума и разума.

"Слушали смо, драга браћо и сестре, и данас ријеч Божју, чули смо шта Господ чини нама људима, шта Господ жели нама људима, шта је Господ моћан да учини нама људима, да скине сљепило са наших очију, сљепило наше духовно. Дате су нам свима, хвала Богу, тјелесне очи, гледамо шареноликост свијета, природе и свега што нас окружује, али гледајући само овим тјелесним очима, које су често "слијепе“ знамо помрачити оне наше унутрашње, духовне очи“.

"Господ, управо, отварајући очи овој двојици слијепаца и овом умно болном човјеку, у ствари, отвара духовне очи, отвара им очи да заволе Њега као Бога, да заволе Њега као љубав, отвара им очи да препознају у Њему Онога Који јесте Господа Спаситеља са Неба, Господа моћног да помогне, Господа моћног да излијечи, да подигне. У томе је суштина овог догађаја“, казао је протојереј Велимир Јововић.

Значење овог догађаја, напомиње о. Велимир, распростире се у сва времена до дана данашњег. И данас Господ отвара многима очи, а то у нашој непосредној близини најбоље свједочи свети манастир Острог и угодник Божји Свети Василије Острошки, чијим благодатним молитвама и моћима прогледало је безброј духовно слијепих људи, који су се у светињи Божјој дотакли његовог светог ћивота.

"Слава Господу Који нам је дао таквог свеца. Велика ми је радост, драги моји парохијани, што су данас овдје са нама наша браћа и сестре из братске православне Румуније. Није довољно познато да су Румуни западни, романски народ, као и да је 20 милиона Румуна остало кроз историју вјерно православљу, чак су православље, неких 100-ак година, прије нас примили. И било је много притисака на њих, као и на нас, да се одрекну своје вјере, али се нијесу одрекли. Један дивни православни народ, Божји народ коме је Бог отворио очи и они су благодарни Господу на томе“.

"Зато, браћо и сестре, треба да се ослонимо на Бога, треба да налазимо снагу у Богу, треба да налазимо љубав у Богу, треба да поредак свог живота налазимо у Богу, треба свој свакидашњи живот, који често претварамо у кошмар и пакао, а не дај Боже да буде пакла, дешава се то у многим породицама па муж не поштује жену, жена не поштује мужа, дјеца не поштују родитеље, а да не говоримо о широј породици и фамилији; требамо из тога да извлачимо поуку - гдје је наше спасење, гдје је наш мир, гдје је излаз из наших проблема, из наших туга, из наших безнађа, свађа, неморала, лажи, из нашег свега и свачега?. Излаз је у Богу и с Богом, у Цркви Његовој Светој Православној. Црква није као политичке или неке друге интересне земаљске организације, њу не можемо да поредимо са таквим организацијама. Она је света установа Божја, остала и опстала двије хиљаде година, јер је Бог руководио, Бог је са њом и у њој био“, поручио је свештеник Јововић.

Вјерници су, током службе Божије, у великом броју, приступили Светом причешћу, а потом је освештан и преломљен славски колач. Празник и храмовну славу честитао је протојереј Петар Крговић са жељом да ова црква, уз помоћ Божију и Мајке Божије, ускоро буде и саграђена.

Сабранима је подијељена нафора, а вјерни народ је, са љубављу и поштовањем, приступио поклоњењу и цјеливању иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која је копија оригиналне иконе и дар – благослов од манастира Хиландара.

Сабрање у славу Божију и у част празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице настављено је уз братску трпезу љубави.

На срдачном и топлом гостопримству захвалио је протојереј-ставрофор Бринза Раду из румског града Јашија, најзначајнијег мјеста ходочашћа на тлу Румуније, гдје се у Саборном храму чувајумошти Свете Петке Параскеве. Он је, овом приликом, изразио жељу да се једна парохија у Јашију, у догледно вријеме, збратими са парохијом кличевско-страшевинском.

Са гостима из Румуније, при одласку из Црне Горе, пригодним ријечима, опростио се протојереј Велимир Јововић.

Црквено-народни сабор употпунили су народни гуслари и чланови фолклорне секције при школи вјеронауке "Растко“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка