Слава цркве Свете Петке у Рушњу

На дан Крсне славе храма посвећеног Светој Петки у Рушњу, Свету Aрхијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански  Атанасије, а саслуживало је више свештеника и ђакона.

Рушањ је старо насеље које се под овим именом помиње у осамнаестом веку, а захваљујући досељавањима изазваним последњим ратовима, знатно се проширило и броји око дванаест хиљада становника. Градња богомоље почела је 1999. год., а у храму се служи од 2002. године. Цркву је осветио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, 6. новембра 2011. год. То је велико здање, површине око триста квадратних метара и грађено је у византијском стилу. Нови парохијски дом поред Цркве, у моравском стилу, већ је под кровом.

Храм је у време литургије био пун верника, а у првим редовима била су деца. На литургији је, међу децом, стајао и господин Зоран Гајић, председник општине Чукарица.  Ова Литургија је била у знаку деце од којих су се многи причестили.

Деца су заједно са Епископом Атанасијем преломила славски колач, а на крају су приредила изузетно успешан програм који се састојао од хорског певања и рецитовања.

Беседа Епископа Атанасија је, углавном, била упућена деци. Владика им се обратио одмах пошто је свима који су били у Цркви пренео благослов и поздраве Његове Светости. Посебно је истакао задовољство због тога што је славски колач окретао и преломио велики број дечјих руку.

Окупљенима се обратио и старешина храма протојереј Александар Грујић који је најавио наступ деце рушањске основне школе „Аца Милосављевић“.