Слава цркве Светог архангела Михаила у Бурнабију

Слава цркве Светог архангела Михаила у Бурнабију
Слава цркве Светог архангела Михаила у Бурнабију
Слава цркве Светог архангела Михаила у Бурнабију
Слава цркве Светог архангела Михаила у Бурнабију

Залагањем многобројних благочестивих верника обновљен храм Светог архангела Михаила у Бурнабију

Храм Светог архангела Михаила у Бурнабију као и током претходних 65 година постојања прославио је свог небеског заштитника свечано и достојанствено. Ове године прослављање је трајало неколико дана почевши од навечерја празника, 20 новембра 2018. године, када је служено празнично вечерње. На Аранђеловдан служена је света Литургија, уприличена је литија око храма и освећење славског колача.

Храм је био испуњен верним народом који је дошао да се помоли Богу и свом небеском заштитнику, Светом архангелу Михаилу.  Прослава је настављена вечерњим богослужењем 24. новембра 2018. године и народним сабрањем на свечаној вечери и славској приредби.

Овогодишњи кумови славе г. Веселин и гђа Љиљана Вуковић својски су се потрудили да осветлају домаћински образ и угосте многобројне госте а међу њима и свештенике Мирослава Дејанова, Марка Радмановића и Евставија Хрипунова, као и председника Црквено-школске општине Светог Саве г. Душана Поповића.

На празничној приредби наступили су ученици Српске школе Свети Василије Острошки, показујући значај и величину српског језика и културе за децу рођену ван Отаџбине. Деца из фолклорних група „Млада Србадија“ и „Вук Караџић“ угријала су срца присутних лепом и грациозном игром. Народним песмама гости су били почашћени у извођењу познате оперске диве г. Мартине Говедник и мушке певачке групе „Српски соколови“. Лепоти прославе допринели су и хорови „Обилић“ и руски хор „ е ждали“ који су изванредно извели српске и руске народне и духовне песме.

После свечаног програма, славље је настављено уз веома укусну и лепо осмишљену вечером, припремљеној од стране вредних чланица Кола српских сестара „Косовка девојка“, које су у духу традије и ове године даровале 25 хиљада долара за реновирање цркве. 

Сутрадан, као круна вишедневне прославе, служена је света архијерејска Литургија на којој је началствовао Епископ канадски г. Митрофан, уз саслужење протојереја Малише Миловановића и јереја Марка Радмановића.

Пре почетка свете Литургије, Епископ је обавио мало освећење реновирног храма. Радови на обнови храма коштали су преко 500 хиљада долара и трајали су око осам месеци. Делом су финансирани од дарова и прилога, а делом од кредита. Богу хвала, тај велики подухват је потпомогнут од старне великог броја приложника и трудбеника који нису жалили новац, време и снагу да се пројекат приведе крају. Речи захвалности на помоћи и подршци радовима упутио је протојереј Малиша Миловановић. Кумства за следећу годину прихватили су се г. Зоран и гђа Биљана Кос.

Извор: Епархија канадска