Слава цркве Светог архиђакона Стефана у Портланду

Слава цркве Светог архиђакона Стефана у Портланду
Слава цркве Светог архиђакона Стефана у Портланду
Слава цркве Светог архиђакона Стефана у Портланду
Слава цркве Светог архиђакона Стефана у Портланду

Српска православна парохија Светог Стефана Првомученика и Архиђакона у Портланду сваког авуста месеца, о празнику Преноса моштију из Јерусалима у Цариград (428. године) прославља своју другу годишњу славу, поред оне познате ”јануарске”.

Парохија у Портланду је основана још 1996. године, а црква је купљена од Корејанаца после пожара, па је одмах требало приступити целокупној обнови конструкције, у чему су се добровољним радом истакли сви парохијани. Тако данас ова црква изгледа предивно, а уз храм у истом комплексу постоје црквена сала, и неколико помоћних просторија. У цркви је до сада свештенослужило неколико свештеника, а садашњи парох је отац Никола Тодоровић, Србин из Црне Горе.

Долазак владике Максима је највећи празник наше мале портландске парохије, која броји око стотинак домаћинстава. Уз владику Максима, на славу наше црквене заједница долазе нам и други драги гости, свештеници и парохијани из сусједних парохија: Сијетла, Јуџина, Далеса, као и гости из других локалних православних цркава.

Епископу су саслуживали презвитери Никола Тодоровић из домаће парохије, Предраг Бојовић из Сијетла, Данијел Мекеј из Јуџина и ђакон Стивен из Јуџина.  Одговарали су месни парохијани потпомогнути гласовима из Јуџина. Кумови славе ове године су били чланови породице Мићић, Милорад и Тања, са кћерком Саром и синовима Душаном и Огњеном. Tоком банкета они најмлађи су извели програм.

Слава наше цркве је дан за памћење, дан када се са свете Литургије враћамо оплемењени Владикином молитвом, благим речима и мудрим саветима за нове подухвате.

За славу цркве и дочек нашег Владике Максима спремамо се дуже времена, али нам време проведено са Владиком некако прође као трен.  И у том “трену”, или боље рећи ”вјечнутку”, Владика је нашао времена да венча двоје наших младих парохијана Тању и Тајлера, да поразговара са члановима црквеног одобора и присутним гостима, да ужива у пјесмама наших млађих парохијанки које су их припремиле у част славе, да се игра са младима, да одмјери своје тениске квалитете са нашом парохијанком Јеленом Видовић (надом нашег и америчког тениса), као и да посјети ресторан “Two Brothers” и проба у чувене сарајевске и Мишине ћевапе.

Нашег Владику пут води даље на Аљаску у посјету српско-америчким манастирима, на ”север планете”. Нама у Портланду остаје нада и жеља да нам поново ускоро дође. Председник црквеног одбора Небојша Мучибабић и његова супруга Славица дугују захвалност нашем Владици што су по други пут имали прилику да га угосте и буду домаћини овом најдражем госту – и домаћину – ове благословене Парохије.

Извор: Епархија западноамеричка