Слава цркве Светог Eвстатија у Трепчи

Слава цркве Светог Eвстатија у Трепчи
Слава цркве Светог Eвстатија у Трепчи
Слава цркве Светог Eвстатија у Трепчи
Слава цркве Светог Eвстатија у Трепчи

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 17. јануара 2018. године, на празник Светог Јевстатија Српског, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Јевстатија у Трепчи код Андријевице.

Саслуживали су парох андријевички протојереј-ставрофор Боро Врховац, јереји Жељан Савић, Милош Цицмил и Бојан Радуновић, као и јерођакон Серафим, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

-Нека је срећна слава овом светом храму и овом мјесту - Свети отац наш Јевстатије, Архиепископ пећки. Ми смо поносни на то што је наше мјесто родило великог и знаменитог и по свему за углед и памћење Свеца Божјег Јевстатија првог, који је био српски архиепископ у доба када је српска држава Немањића била у пуном замаху, дакле, у златно вријеме наше историје. На престолу српске Архиепископије, неких десетак година, био је Свети Јевстатије, који је рођен у Будимљанској Жупи, васпитаник манастира Ђурђеви Ступови, ученик Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, а касније и наследник, казао је Његово Преосвештенство.

-Ово мјесто, као и многа друга мјеста памте Светог Јевстатија. Памти га Будимљанска жупа, Зетска епископија, јер је, претходно, био Епископ зетски, памти га Пећка Патријаршија, манастир Црна Река, памти га Света земља, јер је био поклоник гроба Господњег, Света Гора Атонска, јер је био игуман манастира Хиландара, а најинтересантније је, можда, ипак, како га је ово мјесто запамтило, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.

-Овдје, у Трепчи, подсјетио је епископ Јоаникије, била је црква Светог Евстатија, па је народ то мјесто звао по Јевстатију Јастаћи. Нажалост, када је грађен пут нестали су темељи те цркве, која је у доба турског ропства била порушена, али, сачувало се памћење у народу. Да није било памћења о тој црквици, увјерен сам, да не би било ове цркве, него на темељу тог памћења подиже се нова црква Светог Јевстатија. Треба да се поносимо нашом историјом и да не занемарујемо памћење, јер, памћење се улива у нашу будућност. Захваљујући томе што су наши преци сачували предање и пјесму о цркви Светог Јевстатија подиже се ова црква, рекао је Владика.

Он је позвао вјерни народ да испуњавају завјете Светих Немањића да се што чешће сабирају у овој прекрасној светињи, да се Богу моле, да љубе Бога и ближње своје, превазилазе неспоразуме, не буду ускогруди, ситнодушни, него да буду прави хришћани, а то значи да увијек будемо спремни да разумијемо и помогнемо нашим ближњима, да им опростимо и да у Христу Исусу, у Цркви Божјој будемо сви заједно.

Владика је, честитајући храмовну славу цркве Светог Јевстатија Српског, захвалио надлежном пароху Жељану на труду и љубави, којима устројава повјерену му парохију и ову светињу. Епископ је заблагодарио г. Славку Бабовићу - домаћину славља, и г. Миладину Драгићевићу, који је преузео обавезу домаћина за идућу годину.

Надлежни парох, свештеник Жељан Савић уручио је, овом приликом, захвалнице, којима Одбор за изградњу храма Светог Јевстатија у Трепчи и Епархија будимљанско-никшићка изражавају захвалност појединцима, који су помогли изградњу овог светог храма. Захвалнице су уручене: Маринку Марсенићу, Раду Нововићу, Горану Нововићу, Ранку Раичевићу, Урошу Чукићу, Милораду Богавцу, Љубиши Јочићу, Батрићу Раичевићу, Жељку Добрашиновићу, Милану Ивановићу, Михаилу Ивановићу, Вуки Васовићу, Бранку Нововићу и Милисаву Нововићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка