Слава цркве светог Луке у Младеновцу

Слава цркве светог Луке у Младеновцу
Слава цркве светог Луке у Младеновцу
Слава цркве светог Луке у Младеновцу
Слава цркве светог Луке у Младеновцу

У цркви светог апостола и јеванђелисте Луке, која се налази на младеновачком гробљу, на дан истоименог светитеља и светог Петра Цетињског, 31. октобра 2012. године, одслужена је света архијерејска Литургија.

Храм скромних димензија био је премали да прими велики број верника, који су дошли са жељом да са Епископом шумадијским г. Јованом, коме је саслуживало свештенство Младеновачког намесништва, учествује у Литургији.

У својој беседи је Епископ Јован истакао да се свети апостол Лука удостојио да буде са Христом, да гледа лицем у лице Христа, да буде са Њим док је био на земљи, а исто тако да буде сведок Његовог Васкрсења. И то је управо оно што што свети апостоли потврђују, да не проповедају ништа што нису видели, него Онога кога су очи виделе и руке опипале. То је довољан разлог да ми хришћани верујемо у Бога. Не измишљеног, већ оваплоћеног Бога. Бога који је сишао с неба међу људе, живео с њима и онога Бога који је управо устројио домострој како да се људи спасу, и послао Сина свога Јединороднога да свет буде спасен кроз Њега.

После свете Литургије, Епископ Јован је у цркви светих праведних Јоакиме и Ане у Међулужју код Младеновца освештао крстове за куполе овог предивног храма у изградњи.

Обраћајући се присутнима, Епископ Јован је поручио да данашње освећење и касније постављање крстова тзреба да буде подстрек да када год пролазимо поред храма и улазимо у њега, сетимо се да се ми крстом спасавамо и да нас је Господ преко своје крсне жртве највише загрлио, изљубио и призвао к себи.

ђакон Петар Лесковац

Извор: Епархиа шумадијска