Слава цркве Светог Николаја у Никољцу

Слава цркве Светог Николаја у Никољцу
Слава цркве Светог Николаја у Никољцу
Слава цркве Светог Николаја у Никољцу
Слава цркве Светог Николаја у Никољцу

У бјелопољској цркви Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, у Никољцу, светом литургијом и народним сабрањем свечано је обиљежен овај велики празник.

Свету лутургиу служио је протојереј-ставрофор Мираш Богавац, уз саслужење протојереја Дарка Пејића и јереја Николе Скопљака. Послије резања славског колача протојереј Мираш је одржао пригодну бесједу.

"У име Оца и Сина Светога Духа, драги оци свештеници, драга браћо и сестре, ни за једну славу светитељску стари нису говорили да је слави читав род српски и добар дио хришћана, као за празник и славу Светога оца нашега Николаја архиепископа Мирликијскога Чудотворца. Кажу да је то празник који слави читав вјерујући народ, једна половина православља га слави као крсно име, а друга половина иде код слављеника."

"Велики и дивни Светитељ, драга браћо и сестре, рођен око 270, од благочестивих родитеља, оца Теофана и мајке Ноне, житеља града Патаре у малој Азији. Свети Никола је у дому родитељском примио оно што би требало сваки православни Хришћанин из дома свога да понесе“, бесједио је прота Мираш и додао да ако васпитање не понесемо из куће, не можемо га наћи ни на факултету, ни на интернету..., јер се оно стиче у родитељском дому.

Велики ревнитељ вјере православне у то вријеме је записао: "У то вријеме подјела и Аријеве јереси у ревности за истином ударио александријског свештеника Арија, и због тога изгубио владичански чин, али Божјом помоћу и благодаћу тај му се епископски чин вратио“.

"Велики број храмова у роду нашем српскоме посвећено је овом дивноме Светитељу, којег сматрају заштитником мале дјеце и путника, нарочито морепловаца“, бесједио је протојереј Мираш.

Он је подсјетио да је трећа недјеља пред Божић посвећена дјеци, празник који се зове Дјетињци, када родититељисимволично везују дјецу врпцама и дају им поклоне.

"Тога дана родитељи су давали поклоне својој дјеци, јер је било укоријењено схватање да је сиједи старац, Свети Николај, кроз отворен прозор доносио дјеци поклоне, а ми смо касније, нажалост, то замијенили са лажним Деда мразом, као што нам је доста тога у животу лажно."

"Велики број храмова посвећен је Светом оцу Николају, велики број установа, болница, школа, посвећен је овоме дивном светитељу и овај свети храм у коме се данас налазимо и у коме одслужисмо ову службу Божију. Лијепо је да посјетимо храм Божији у свакој прилици, браћо, јер је човјек психофизичко биће, састављено од душе и од тијела. Шест дана требало би да се човјек стара о тијелу своме, а седми дан да се посвети Богу и души својој."

"Нека је срећан празник свакоме од вас, свакоме од нас, нека је срећно крсно име онима који славе овога дивнога Светитеља, као свога заштитника, нека им Господ Бог буде заштитник и онај који приноси молитве пред Господом“,бесједио је прота Мираш. Он је захвалио домаћинима овогодишње славе Саши и Рајку Ђуровићу, који су дио колача предали Ранку Дамјановићу, који ће уз удружење "Кнез Мирослав“ бити домаћин славе за наредну годину.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка