Слава цркве Светог Николе у аргентинској провинцији Ћако

Слава цркве Светог Николе у аргентинској провинцији Ћако
Слава цркве Светог Николе у аргентинској провинцији Ћако
Слава цркве Светог Николе у аргентинској провинцији Ћако
Слава цркве Светог Николе у аргентинској провинцији Ћако

У цркви Светог Николаја Мирликијског у Маћагају прослављена је храмовна слава.

Литургију је служио архимадрит Кирило (Бојовић), архијерејски заменик  Високопреосвећеног Митрополита г. Амфилохија - администратора Епархије буеносаиреске, јужно-централноамеричке, уз саслужење свештеника Бранка Станишића, пароха у Маћагају. За певницом је била монахиња Марија (Оливеира), а у појању су јој помагали многобројни парохијани ове цркве. Током Литургије крштен је дечак по имену Бранко, аргентинског порекла, а који је након дуже катихетске припреме самостално одлучио да буде крштен у Православној Цркви.

У литургијској беседи отац Кирило је нагласио да у свом хришћанском животу треба да се угледамо прије свега на Христа и на његове свете. -Један од тих светих Божјих људи који може много да нас поучи је свакако и Свети отац Николај Мирликијски. Данас готово да нема народа на земљиној кугли који не слави Светог Николаја, на неки себи својствен начин, поручио је отац Кирило.

Након причешћа многобројних верника, уследило је ломљење славског колача, а затим је упућен позив свима да се задрже на свечаном ручку који су припремили овогодишњи славари, чтец Василије Гарсија Вулековић и његова супруга Нора, као и Густаво Маркон и његова супруга Карина Милић.Током ручка беседио је свештеник Бранко Станишић, захваливши најпре архимандриту Кирилу на посети, а затим и свима који су се потрудили да увеличају ово славље, истакавши да је лепо што је црква пуна на дан храмовне славе, али да тако треба да буде и свих наредних дана, недеља и празника. Отац Бранко је затим честитао сестри Марији (Оливеира) славу њеног манастира Светог Николе, захваливши јој што се неуморно труди да се православна духовност обнови у овим крајевима. Присутнима су се обратила и гђа Марта Капитанић, почасни конзул Републике Србије, која је поздравила све присутне и изразила задовољство што је духовни живот у овој цркви обновљен и што Православна Црква сада има свог сталног пароха у читавој провинцији. Затим се присутнима обратио кошаркаш Александар Миловић, који је у провинцију Ћако дошао тек недавно из Црне Горе. Он је захвалио најпре Господу што је имао прилику да и овде, тако далеко од родне куће, прослави своју крсну славу, да преломи колач и да се као што и приличи причести на дан свог заштитника и покровитеља Светог Николе, а затим је свима на течном шпанском језику (који је савладао невероватно брзо) препоручио да чувају своју веру православну, своју културу и традицију као и свој српски језик. Током ручка прикупљена су значајна новчана средства, неопходна за наставак уређења парохијске сале која је недавно изграђена.

доставља: свештеник Бранко Станишић