Слава цркве Светог пророка Илије у Сирчи

Слава цркве Светог пророка Илије у Сирчи
Слава цркве Светог пророка Илије у Сирчи
Слава цркве Светог пророка Илије у Сирчи
Слава цркве Светог пророка Илије у Сирчи

Светом литургијом, литијом и резањем славских колача у селу Сирчи код Краљева обележен је Свети пророк Илија - крсна слава сеоске цркве. Литургију је служио протојереј ставрофор Мирослав Јаковљевић, уз саслужење три свештеника и једног ђакона из Жичке епархије. После опхода око цркве, освештани су славски колачи и жито. Овогодишњи домаћин славе био је  Мирослав Каровић са породицом из Сирче, а део колача као залог за наредну годину примила је сестра Момирка из Сирче.

У празничној беседи отац Мирослав је подсетио на житије великог светитеља, пророка Илије, рекавши да је пророк Илија један од најзнаменитијих личности из Старога завета, који није умро овоземаљском смрћу, већ је на огњеним кочијама отишао на Небо, и који ће опет доћи на земљу пред други долазак Христов. Доћи ће у време појаве антихриста, у време тешких мука и народу говорити да ће доћи прави Бог. По томе се пророк Илија везује и за Нови завет. Отац Мирослав је рекао да и чињеница да се Господ на Тавору  преобразио пред  Мојсијем и Илијом казује да им је Бог дао већу одговорност, па се зато народ на данашњи дан моли Светом Илији у многим храмовима.

- И ми данас, окупљени, треба да се помолимо свевишњем Господу и данашњем пророку Илији, да буде заштитник и овога храма који обновисте, на челу са вашим парохом оцем Драганом, два пута за редом за кратко време, и то је велики успех за ове мештане и за оне који су учествовали.

По речима оца Мирослава и храм Св. Илије је задесио земљотрес ,,она невоља која се десила свима у околини“, али је храм опет подигнут,,а то је Божја помоћ, Божји благослов и наравно труд свих нас“.

- Наша је  обавеза да се трудимо да дом Божји обновимо, улепшамо, а Бог даје снаге и када се не надамо –рекао је отац Мирослав.

Старешина цркве Светог Илије и парох у Сирчи  протојереј Драган  Јовић честитао је славу мештанима Сирче и захвалио свима који су дошли, а домаћини су позвали све присутне на послужење за трпезом у црквеној порти.

Храм Св. Пророка Илије у Сирчи је из 1877.године.  Катастрофални  земљотрес, који је пре пар година захватио Краљево и околину, захватио је и Сирчу и овај свети храм, који је негде око 60 посто био порушен, чак су и сводови пали, зидови попуцали. Прошле године су, по речима старешине храма, оца Драгана, радови на обнови цркве приведени крају.

-  Захваљујући почившем владици Хризостому, Министарству вера које нам је дало око два милиона динара, донацији из Америке од осам и по хиљада долара и наравно прилозима наших верника, парохијана, успели смо да обновимо цркву. Још нам је остало да урадимо тротоаре око светога храма. За сада се са тиме стало јер нема средстава, али даће Бог да се и то заврши - рекао нам је отац Драган.

У парохији Сирча данас има око 600 домова, а основну школу, преко пута цркве, похађа 150-оро ученика.  У поплавама, које су недавно задесиле Србију, страдало је  и двадесетак кућа у Сирчи, али по речима мештана штета је санирана.

Овогодишњи домаћин црквене славе, Мирослав Каровић, живи у Сирчи са супругом Анетом, рођеном Скопљанком и ћерком Бисером. Колико је лепо бити домаћин славе он нам је посведочио речима:

- Човек, помисли да је припрема славе оптерећење, а заправо припрема славе је као песма. Господ да благослов да се од срца, са задовољством спреми колач, жито и вино, а онда, колике су могућности  донесе још понешто за послужење. Човек треба да се труди и да се бори да буде домаћин, јер је ту увек Господ Бог и Божји благослов, у овом случају и молитва светог Илије. Најкраће речено, прелеп је осећај бити уз Господа и молити се Господу.

Оливера Радић