Слава цркве Светог пророка Илије у Задру

Поводом славе задарског храма посвећеног Светом пророку Илији, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 2. августа 2020. године свету архијерејску Литургију у Задру.

-Окупили смо се данас да прославимо име светитеља који је пример свима нама како треба да будемо ревносни у својој вери и како не треба да се бојимо никакве силе, јер ни једна сила од овога света не може да надвлада силу Божју, а та сила се увек у немоћи показује, јер је Господ увек са онима који су унижени, повређени и напуштени. Он је онај који нас је позвао да живимо по узору на светитеље и Он увек зна да ли смо спремни да се жртвујемо и да ли се трудимо да живимо попут дивних светитеља из нашега рода који су у славу Божју зидали цркве као украс овога света, беседио је владика Никодим и поручио:

-Каже се у житију Светог пророка Илије да је, још када је био мали, његов отац видео како га анђели хране огњем, а тај огањ није био са овога света, већ је то управо била његова вера, какву и ми треба да држимо и испуњавамо. То подразумева да треба да долазимо у наше храмове, да се молимо Господу, да живимо хришћански, постимо, исповедамо се и причешћујемо, а надасве, као највеће сведочанство вере, да имамо љубави и бринемо једни о другима. Треба да имамо љубави за све, па чак и за своје непријатеље, јер је опроштај најузвишенија хришћанска врлина. Како је говорио патријарх Герман, треба да опростимо, али не и да заборавимо, јер смо на то позвани крвљу оних мученика из нашега рода од Косовског боја, преко Другог светског рата, па до свих оних који су невино пострадали у ово време, пре 25 година. Њихове су жртве велике пред Господом и за њих треба да се молимо, да они буду наши заступници пред престолом Свевишњега, јер су пострадали за крст часни и слободу златну, за нас који данас овде живимо и не желимо да напустимо ове просторе.

-Наши преци су овде живели у тешка времена, а и ова наша носе своју муку. То је ова изненадна болест која не бира доброг или лошег човека, не бира ни онога који је Србин, ни онога који је Хрват и зато треба да се окренемо једни другима и самом Господу и молимо Га да се смилује и помилује све људе који живе на овоме свету и да се једном сви заједно нађемо у Царству Небеском и будемо једно са Христом, поручио је епископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска