Слава цркве Светог Стефана Дечанског у Мишићима

Црква Светог Стефана Дечанског у Мишићима код Сутомора свечано је прославила храмовну славу. Литургију је у присуству великог броја вјерника служио Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење свештеника из Бара и Цетиња. У проповједи током Литургије Митрополит је подсјетио на живот и подвиге Светог великомученика међу царевима Стефана, који је своју задужбину манастир Високи Дечани у Метохији подигао из захвалности према Богу што му је вратио вид. Стефан Дечански био је српски краљ у периоду од 1321. до 1331. године и потиче из династије Немањића.

- Био је син је краља Милутина и отац Душана Силног. Захваљујући побједи у боју код Велбужда 1330. године, Стефан Дечански успио је да од Србије створи најмоћнију државу на Балкану. Ослијепљен је по очевој наредби у Скопљу и изгнан у Цариград. По очевој смрти објавио је да му је Свети Никола вратио вид, вратио се у Србију, а на његову страну је стала и Црква. За краља је крунисан на Богојављање 1322. године, подсјетио је Митрополит, наводећи да је празник Светог краља Стефана Дечанског слава манастира Високи Дечани, гдје се на овај дан сабира бројни вјерни народ из свих српских средина.

Послужење за вјернике и свештенство уприличено је након Литургије у сутоморском Парохијском дому, гдје је домаћин био парох српичанско-мишићки презвитер Петар Церовић. Свети Стефан Дечански је и крсна слава бројних породица у Сутомору.

Извор: Митрополија црногорско-приморска