Слава цркве у Доњој Подгори, Мркоњић Град

У селу Доња Подгорја у Општини Мркоњић Град у храму св.Василија Острошког Чудотворца торжествено је прослављен дан успомене овог великог Свјетила и Поноса наше Цркве. Свету архијерејску литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом са свештенством.

Село Подгорја дијели се на Доњу и Горњу Подгорју. Само уназад неколико година вјерници овог знаменитог села нису имали храма у којем би се Богу молили и своје светковине славили. И онда, ко ће као Бог, потече идеја да се у Доњој Подгорји подигне храм посвећеном св.Василију Острошком. Иначе, на дан успомене св.Василија вјерници су се окупљали на једном пропланку на житне молите. Идеја је брзо претворена у дјело. Прво је Епископ Хризостом благословио земљиште на ком ће се градити храм и побо крст, а недуго послије тога и саме темеље храма. Вриједни и сложни Подгорјани дали су се на посао и брзо подигли нов храм којег 24. Јула 2005. године освети Епископ Хризостом.

Угледајући се на Доњоподгорјане недуго затим и Горњоподгорјани затражише од Епископа благослов да и они подигну храм у свом дијелу села. Добише благослов и за само годину дана саградише храм св. великомч. Недјеље и преподоб. мати Ангелине. Тако ово веома ''раштркано''село у првој деценији 21.вијека подиже два храма.

У бесједи након прочитаног светог јеванђеља Епископ Хризостом је говорио о благодати светитељства ''.... које Бог даје онима које се попут св. Василија свим бићем својим предају Господу. Наш св. Василије све недаће које му људи причињаваше поднесе без роптања, без полемисања са својим непријатељима, без правдања себе или Бога, Којег једнако ружише као и самог светитеља. Напротив, он се непрестано Богу мољаше за њих. Лако се молити за своје пријатеље и људе наклоњене нама, али је узвишено и божански молити се и за непријатеље. Тако је чинио Господ Исус Христос. Тако је радио и св. архиђ. Стефан. Тако су радили сви истински ученици Христови. ...Зато му Бог даде благодат чудотворства које се пројављује кроз лијечење многих невоља и болести, не само код правовјерних Хришћана, већ и код инославних и иновјерних. То је Љубав божија која ''излажаше из уста Његових'' и '' енергија која дјеловаше из хаљина Његових''... Нека би нам Господ, молитвама св.Василија отворио срца да и ми као и св. Василија смјестимо Бога у срца наша, да можемо једнаком љубављу божијом живјети, радити и вољети друге као што је Бог нас заволио...'' нагласио је Епископ Хризостом.

Послије свете литургије трократним литијским опходом око храма обављен је други дио данашње свечаности - житне молитве, након чега су сви присутни зајено са Епископом обједовали.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка