Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуљево

Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуљево
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуљево
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуљево
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуљево

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 12. августа 2018. године, на празник Преподобне мајке Ангелине Српске са свештенством свету службу Божју у манастиру Дуљево у Паштровићима.

У току Литургије свету тај ну крштења је примила мала Нина. У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао: -И код нас и у другим крајевима појављују се људи који би хтјели да Цркву претворе у неку партију. Они тако схватају Цркву. Немају то сазнање и то осјећање да Црква не припада само једном народу, једном мјесту, једном језику него је Црква она која сабира око вјечне истине. Не око неке идеје, идеологије. Црква сабира све земаљске народе. Таква је заповијест Христова и та заповијест се непрекидно испуњава. И ево данас, у двадесет и првом вијеку Црква Христова раширила се по читавом свијету.

-Црква је једина заједница која увијек изнова васкрсава. Васкрсава сараспињући се са Христом, носећи крст Христов, а онда примајући и тај свети дар Христовог васкрсења, ту силу Духа Светога животворнога који је сишао на ученике Христове на Гори сионској у виду огњених језика и који непрекидно силази на позив Цркве Божије. И кад се крштавају вјерни, и када се миропомазују, и када се сабирају на овакве службе Божије призивамо Духа Светога животворнога да сиђе на нас и на наше дарове, објаснио је Владика.

Тумачећи јеванђелску причу о мудрим и лудим девојкама Митрополит црногорско-приморски је рекао да није довољно поуздавати се само у себе, своју врлину, своје знање и своју мудрост. -Луде дјевојке нијесу вапиле и призивале Духа Светога животворнога да сиђе на њих и да их обасја својом свјетлошћу, својом истином и својом вјечном мудрошћу. Тако је Света преподобна Ангелина била једна од тих мудрих дјевојака, јер је била испуњена врлином, а у исто вријеме сва је била погружена и у молитву и у пост и призивала Духа Светога. Њена љубав, и према њеном мужу и према њеној дјеци, била је христолика љубав, љубав која није тражила своје, која се није гордила, него се жртвовала. Преподобна мајка Ангелина све што јој је Бог дао предала Христу Богу на дар. И тако је заиста уписала себе у књигу вјечнога живота, Царство небеско је испунило њен живот још овдје на земљи, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа верних, Митрополит је благосиљао славски колач поводом имендана настојатељице манастира монахиње Ангелине. На крају је честитао је имендан монахињи Ангелини. -Благословен дан ангела и свим Ангелинама које су овдје у овом светом храму. И ма гдје се налазиле Ангелине да их Бог благослови. Да буду Ангелине – анђели небески, казао је митрополит Амфилохије.

Манастирско сестринство приредило је затим празничну трпезу хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска