Слава Даниловграда и храма Свете Текле

Слава Даниловграда и храма Свете Текле
Слава Даниловграда и храма Свете Текле
Слава Даниловграда и храма Свете Текле
Слава Даниловграда и храма Свете Текле

На празник Свете првомученице Текле Равноапостолне, 7.октобра2018. године, Даниловград је прославио своју славу. Тај празник је истовремено слава и даниловрадског Саборног храма посвећеног тој славној мученици, првој међу женама.

Овогодишњем литургијском сабрању началствовао је протосинђел Сергије, намесник острошке свете обитељи, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха у молитвеном учешћу бројног верног народа Божјег из Даниловграда и околине.

Током свете службе Божје, после читања одељка из Јеванђеља које повествује о подвигу и слави мудрих девојака којима се Света Текла уподобила, празничну литургијску беседу изговорио је отац Сергије и подсетио на велику љубав коју је та светитељка Божја имала према благој вести Христовој, због које је оставила свог вереника и постала ученица Господња, следујући небеској премудости која се излила кроз проповед апостола Павла.

На крају светог богослужења, из храма је улицама Даниловграда прошла празнична литија у којој је, као небески благослов граду, ношен део моштију Свете Текле који се чува у даниловградском храму. Литија је прошла до места на којем су почели радови на изградњи новог Саборног храма Преподобне Параскеве - Свете Петке. Том приликом је протојереј Жељко Ћалић, парох даниловградски, обавестио сабор верних да је последњих дана на седници општинске Скупштине једноголасно донета одлука о ослобађању Црквене општине Даниловград од плаћања комуналних такси за градњу храма, што представља први прилог општинске управе за изградњу новог даниловградског храма.

После литије, коју ни јесењи пљусак није омео, испред храма је освећен славски колач који је ове године принела домаћица славе гођа Милада Калезић, драмска уметница из Марибора пореклом из Даниловграда. Том приликом се домаћинства славе за наредну годину прихватила породица Живаљевић.

За све вјерне је након светог богослужења припремљена трпеза љубави за којом је свештенство и госте поздравио председник Црквене општине Даниловград г. Бранислав Ивановић, а славском здравицом је све присутне поздравила и гђа Милада Калезић, изражавајући своју радост што може, поред активног литургијског живота који остварује у црквеној заједници у Марибору, да учествује и у славској радости Даниловграда и његовог Саборног храма.

Током славског ручка, својим програмом су се присутнима представила и деца полазници Школе веронауке из Даниловграда. На крају славске трпезе, све верне је још једном поздравио протосинђел Сергије, посебно захваливши домаћици славе која се усрдно труди помажући острошку свету обитељ.

Извор: Митрополија црногорско-приморска