Слава даниловградске цркве Свете Текле

Слава даниловградске цркве Свете Текле
Слава даниловградске цркве Свете Текле
Слава даниловградске цркве Свете Текле
Слава даниловградске цркве Свете Текле

Поводом празника Свете првомученице Текле, храмовске славе цркве у Даниловграду, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 12. октобра 2013. године са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у овој цркви.

Ове године, по Митрополитовом благослову, слава је помјерена са 7. на 12. октобар због освећења Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици.

На светој литургији одговарали су ђаци Богословије “Свети Петар Цетињски” са Цетиња.

У литургијској проповиједи митрополит Амфилохије је рекао да је истинита ријеч Светога апостола Павла, која се остварила и на њему: Ко хоћре да живи побожно у Христи Исусу, биће гоњен.

“Та његова ријеч је потврда и оне ријечи Господње: Ако мене гонише и вас ће гонити. Ако мене примају и примише и вас ће примати. Ако је прогнан, распет и погребен сам Господ, онда и они који су Његови биће гоњени и прогоњени”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да су свједоци те истине житија безбројних светитеља Цркве Божије од апостолски времена до нашег времена, а међу њима и житије Свете првомученице Текле.

“Такве Свете душе каква је она била спадају у оне мудре дјевојке из Матејевог јеванђеља које, не само да имају својих врлина него у исто вријеме доливају у кандило своје вјере уље, силу Божју, силу Духа Светога”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је објаснио да се не уздају се у себе такве душе, јер је човјек слабашно биће овдје на земљи.

“Него се уздају у силу Божју”, закључио је владика Амфилохије.

На крају Литургије благосиљан је славски колач. Овогодишњи кумови славе Јанко Булатовић и Станко Поповић кумство за наредну годину предали су Братству православне омладине “Свети Арсеније”.

У ресторану “Гостиље” приређена је богата славска трпеза љубави са културно-умјетничким програмом у којем су учествовали дјеца полазници даниловградске школе вјеронауке и народни гуслари.

На крају саборовања митрополит Амфилохије је још једном поздравио учеснике сабора и позвао Даниловграђане “да што прије положимо камен темељац Саборне цркве Свете Петке на Божовој главици”, а градоначелника Даниловграда Бранислава Ђурановића да убрза процес издавања дозволе за градњу храма.

Извор: Митрополија црногорско-приморска