Слава фондације "Лаза Костић"

Слава фондације "Лаза Костић"
Слава фондације "Лаза Костић"
Слава фондације "Лаза Костић"
Слава фондације "Лаза Костић"

На празник Света Три Јерарха у Ковиљу, родном месту великог српског песника, новинара и дипломате Лазе Костића, молитвено и свечано је прослављена слава Фондације Лаза Костић. Молитвено славље је почело у Светоархангелском манастиру у Ковиљу чином ломљења колача и благосиљања жита који је извршио Епископ јегарски г. Порфирије уз саслужење архимандрита Данила (Љуботине), јеромонаха Исихија и јерођакона Дионисија. Владика Порфирије је произнео беседу о личности Лазе Костића и његовом доприносу српској култури и дипломатији.

У дворани Светосавског дома, поред горњоковиљске цркве и надомак родне куће Лазе Костића, презвитер Оливер Суботић, уредник часописа Православни Мисионар, одржао је предавање на тему Лаза Костић и вера. Молитва коју су отпевали појци Школе црквеног појања "Свети Јован Дамаскин" претходила је речима добродошлице које је изговорио господин Драган Којић, председник Фондације Лаза Костић.

Оснивач Фондације Лаза Костић, госпођа Марина Милић-Апостоловић говорила је о циљевима Фондације. Негујући вредности за које се залагао Лаза Костић, Фондација има жељу да у родној кући овог великана изгради културни центар Лазанијум. Ова институција ће имати за циљ да понуди богате програме из области културе, спорта, уметности и образовања. Кроз културни центар Лазанијум биће пружена могућност за научно обрађивање тема које нису биле осветљене до сада, пре свега о Лазином животу и Ковиљу, али и о угледним људима који су потекли из овог места.

На крају ове културно-уметничке манифестације седмогодишњи Алексеј Милић одушевио је учеснике песмом "Три Јерарха". Благодарећи вредним рукама Ковиљчанки за сав присутан народ приређено је богато послужење.

Извор: Епархија бачка