Слава града Београда и Вазнесењске цркве

Прослава славе српске престонице започела је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј у Вазнесењској цркви. Радост Спасовдана увеличала је свечана литија која је, оглашавањем звона београдских цркви, кренула из порте Вазнесењске цркве предвођена Патријархом српским Г. Иринејом, градоначелником Београда г. Драганом Ђиласом, председником Скупштине Града г. Александаром Антићем, као и Његовим Височанством Престолонаследником Александаром Карађорђевићем.

На челу литије ношен је Јерусалимски Крст и барјак Београда, који је чуван у Вазнесењској цркви у време кад Град није обележавао славу. Иза су ишли ђаци београдске Богословије Светог Саве и шест полицајаца на коњима.

Литија се задржала на Теразијама где је одржан молебан у присуству бројног верног народа. До Саборне цркве, где је такође служен молебан, литија је стигла Париском улицом. Улицама Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Краљице Наталије и Добрињском литија се вратила до Вазнесењске цркве.

Поводом крсне славе града Београда Вазнесења Господњег – Спасовдана, Градоначелник Београда Драган Ђилас, Александар Антић, председник Скупштине града и Милета Радојевић, домаћин градске славе и члан Градског већа, приредили су у Старом двору пријем коме је присуствовао Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и велики број угледних званица из света политике, културе и дипломатије.

Домаћин славе Милета Радојевић честитао је празник свим Београђанима подсетивши да је кроз своју историју Београд рушен и спаљиван, али и да се дизао као феникс из пепела, обнављао и уздизао као Господ после Васкрсења и постао прелепа престоница. - Надамо се да ће и у будућем периоду овај град доживети само развој и уздизање. Нека никада више Београд не назову „капијом рата", нека од данас па за свагда Београд буде град мира, среће и љубави, речи су домаћина славе.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј подсетио је да празник Вазнесења Господњег носи поруку да смо сви народ Божији, да носимо Његов Лик и да тај Лик поштујемо и уважавамо. - Овај празник носи наук да љубимо један другога, да чинимо све да наш живот, који је привремен на овом свету учинимо лепшим и ближим једно другоме и да у сваком свом суседу, комшији и даље, видимо себе и Лик Онога кога он носи у себи. Са таквим жељама ја граду Београду данас честитам празник нашег поноса и радости - рекао је Патријарх српски Г. Иринеј.

Као слава Града Вазнесење Господње је први пут слављено 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић устоличио Београд за престоницу. Градска слава није слављена од 1946, а обновљена је 1992. године.