Слава хаџија у Озерковићима

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недјељу, 24. октобра, служио Свету архијерејску литургију у манастиру Свете Тројице у Озерковићима, код Сокоца, поводом празновања Иконе Пресвете Богородице Јерусалимске, чија се копија налази у манастирском храму.

Владики Николају саслуживала су четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Прије литургије високопреосвећени Николај је освештао нови иконостас и иконе.

Послије литургије прочитан је Акатист Пресветој Богородици Јерусалимској и обављен славски обред, јер је овај празник слава и саборни дан хаџија из Републике Српске /РС/ и Србије.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи говорио о Пресветој Богородици и њеној чудотворној икони јерусалимској.

Господин Николај је истакао да се сваке године на овај празник требају да окупе они који су ишли на поклоничко путовање у Свету земљу и помоле се пред иконом Пресвете Богородице јерусалимске и на тај начин симболично обнове свој хаџилук.

„Ви сте пред светињама стајали и поклањали се и отуда сте се са великим задовољством враћали у своја мјеста пребивалишта. Био сам пет пута у Светој земљи и тамо сам доживио оно што сте и ви доживјели. То је нешто што остаје стално у нама и ми, када би хтјели да будемо ослобођени од тога, не можемо, јер је Господ тај који нас овјенчава овим светињама" - истакао је митрополит Николај.

Владика Николај истакао је да се на овај дан сви сјећамо поклоничких путовања у Свету земљу и свети град Јерусалим.

Вископреосвећени је изразио наду да ће конак, који се гради у порти манастирског храма, метоха манастира Добруна код Вишеграда, ускоро да буде потпуно завршен, нагласивши да је до сада урађено осам соба, или 80 одсто радова.

Манастир Свете Тројице у Озерковићима је женски манастир и у њему је од прије 10 дана свој монашки живот почела монахиња Јустина.

У храму у Озерковићима се сваке године од 2005. године, посљедње недјеље у октобру, одржава сабор хаџија из РС и Србије.

Манастир се налази на тромеђи општина Пале, Соколац и Рогатица.

Извор: Митрополија дабробосанска