Слава ХД „Добротвор“ у Мостару

Слава ХД „Добротвор“ у Мостару
Слава ХД „Добротвор“ у Мостару
Слава ХД „Добротвор“ у Мостару
Слава ХД „Добротвор“ у Мостару

У недјељу 22. по Духовима, у Мостару је служена је света архијерејска Литургија, при чему је уз Светог мученика Мину и Светог краља Стефана Дечанског, прослављен и спомен на Светог Јована Милостивог, као заштитника Хуманитарног друштва „Добротвор“.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, уз саслужење протопрезвитера ставрофора Радивоја Круља, презвитера Марка Гојачића, ђакона Бранислава Рајковића и вјерног народа мостарског. Благосиљајући славски хљеб, Епископ Григорије, честитао је Славу предсједнику Хуманитарног друштва „Добротвор“, презвитеру Марку Гојачићу, истичући значај и тежину химанитарног рада. Након Литургије вјерни су почашћени и славским послужењем у гостопримници.

Од 2012.године, када је почело са интезивнијим радом, хуманитарно друштво Добротвор спровело је бројне пројекте, како би помогло социјално угроженим породицама на подручју Мостара и околине. Уз помоћ Града Мостара „Добротвор“ помаже неколико десетина српских породица. У току 2013.године Друштво је у сарадњи са сличним организацијама реализовао више акција расподјеле хуманитарне помоћи. То се, прије свега, односи на сарадњу са хуманитарном организацијом из Београда „ Срби за Србе“, са којом је у јуну мјесецу Друштво помогло вишечлане породице. У сарадњи са сарајевским „Добротвором“, поводом Васкршњих празника подијељено је 50 прехрамбених пакета и уговорено бесплатно љетовање за неку од дјеце из Мостара. Рад ХД „Добротвор“ такође је помогло и Министарство здравља ХНК, додјелом једнократне помоћи за десет породица у Кантону. Почетком новембра потписан је уговор о донацији са БХ Телекомом, која ће бити утрошена за куповину неопходних средстава за двадесет породица почетком 2014. године. Друштво активно помаже у дјеловању Црквене општине мостарске, организовањем поклоничких путовања и при мисији православне вјеронауке.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка