Слава Херцег Новог

Слава Херцег Новог
Слава Херцег Новог
Слава Херцег Новог
Слава Херцег Новог

Слава заштитника Херцег Новог, празник Светог архиђакона Стефана, обележена је 15. августа 2018. године у храму Светог Спаса на Топлој. Литургију је служио јеромонах Макарије из манастира Савине. Присуствовали су бројни грађани, као и председник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредседница Данијела Ђуровић са сарадницима.

Јеромонах Макарије је присутним верницима упутио поруке мира који треба да “нађемо у себи и чувамо”. Присутнима се обратио и протојереј-ставрофор Радмир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски, који је истакао значај сарадње са градском управом на очувању верских објеката, који су “вјечно и непролазно насљеђе нашег града”.

-Владари, краљеви су градили храмове и градове, јер град није само оно што се узда у војничку стражу него и у силу Божју. Ниједан град који се духовно не утемељи не може опстати. Без тих темеља, многи су велики градови разорени. Зато ми благодаримо управи овог града, они су на трагу својих предака. Они славе славу својих предака. Онај ко хоће да буде први, треба да служи свима. То је радио и краљ Твртко који је крунисан на моштима Светог Саве, то је радио и Стефан Вукчић Косача, суоснивач града, то су радили многи градоначелници овог града. То данас ради и Стеван Катић, онај који служи свима нама на добро овог града, поручио је Никчевић и честитао празник.

Председник Катић поносан је што град одржава своју традицију и обичаје Његошеве, истинске Црне Горе. -Локална управа на чијем сам челу дала је значајан допринос у последњем периоду да се вратимо традицији и обичајима. Кроз сарадњу са нашом Црквом обновили смо неколико храмова и отворили музеј Његошева школа. Наставићемо и убудуће ту сарадњу, поручио је Катић и честитао свима славу оснивача града.

Крсна слава краља Стефана Твртка I Котроманића, који је основао Херцег Нови, била је Свети архиђакон Стефан, па се овај светац сматра и заштитником града. Програм прославе настављен је на тврђави Канли Кула где је у вечерњим сатима одржано „Вече руских и српских народних песама и игара”.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, radiohercegnovi.net