Слава храма на Војничком гробљу на Сокоцу

Слава храма на Војничком гробљу на Сокоцу
Слава храма на Војничком гробљу на Сокоцу
Слава храма на Војничком гробљу на Сокоцу
Слава храма на Војничком гробљу на Сокоцу

У недјељу, 27. октобра, на православни празник Свете преподобне мајке Параскеве – Свете Петке, прослављена је слава храма на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Љубинац из Сокоца, уз саслужење протојереја-ставрофора Момира Васиљевића из Пала, јереја Предрага Масала из Мокрог, те ђакона Александра Секулића из Сокоца.

Велики број вјерника из Сокоца али и из других градова Сарајевско-романијске регије, који су се овом приликом окупили у спомен храму  да би се помолили за душе упокојених сродника сахрањених на овом мјесту, на Литургији је приступио Светој тајни причешћа.

Протојереј-ставрофор Момир Васиљевић је, говорећи о животу Свете Петке и упућујући молитве овој великој српској светитељки, између осталог рекао да је на данашњи дан посебно велико окупљање побожног православног хришћанског народа у румунском граду Јашију, гдје почивају њене чудотворне мошти.

Након Свете Литургије обављен је славски обред и литија око храма, а испред централног Спомен Крста служен је помен за 956 српских родољуба са подручја Сарајевско-романијске регије, сахрањених на „Малом Зејтинлику“, који су у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ дали своје животе бранећи своју вјеру и отаџбину.

Кум храмовне славе ове године био је домаћин из Сокоца Војко Терзић са породицом, који је након одслужене Литургије припремио трпезу љубави за свештенство и госте у Духовном центру, док су се за наредну годину кумства прихватили брат и сестра, Драго и Ивана Топаловић из Сокоца.

Извор: Митрополиј адабробосанска