Слава храма при Клиничком центру Србије

Слава храма при Клиничком центру Србије
Слава храма при Клиничком центру Србије
Слава храма при Клиничком центру Србије
Слава храма при Клиничком центру Србије

Храм Светих врача Козме и Дамјана при Клиничком центру Србије прославио је 14. јула 2018. године врло свечано своју славу. Верни народ окупио се у великом броју да молитвено на светој Литургији прослави Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, исцелитеље од најтежих болести и велике заступнике пред Господом свих који им се с вером обраћају за помоћ.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-стврофор Бранко Топаловић уз саслуживање протојереја Радивоја Митровића, јереја Велимира Јововића, јереја Александра Срнића, јереја Љубомира Петронијевића и ђакона Дамјана Божића и ђакона Мирослава Митровића. Верни народ је активно учествовао у богослужењу и као једна душа отпојао тропар: „Свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане посетите немоћи наше, на дар добисте, на дар нам и дајте“.

Обраћајући се верном народу јереј Александар Срнић је рекао: -Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан су оставили пример многим хришћанима после њих, оставили су нам пример да у свим временима, увек имамо начин и могућност да учинимо подвиг и да дамо од себе нешто што ће завредити милост Божју и пажњу Божју. Многи су од самог почетка хришћанства страдали, давали своје животе и проливали своју крв да бисмо ми данас били то што јесмо. Ако бисмо погледали целокупну нашу историју, наша историја је испуњена мучеништвом и жртвом. Жртва је најузвишенији пример љубави као што је речено малопре у  посланици Светог апостола Павла. И да све што радимо треба да чинимо и радимо с љубављу.

-Увек и у свему треба да нам буду пример Свети Козма и Дамјан у чију част смо се окупили и у чијем храму се налазимо. Налазимо се у једном лечилишту где увек можемо да нађемо начин да учинимо добро било коме. Окупљени под њиховим молитвеним окриљем и ми можемо једноставно, на тај начин да кажемо исто оно што су они говорили сваком човеку кога су исцелили а то су речи: Хистос Васкрсе! Само у Васкрсењу Христовом постоји смисао  и само у Васкрсењу Христовом све друго, сваки сегмент нашег живота добија смисао и пуноћу.

Простор храма у коме је служена света Литургија и послеподне света тајна јелеосвећења био је мали да прими све који су дошли да се помоле Светим лекарима и чудотворцима Козми и Дамјану. Свету тајну јелеосвећења вршили су архимандрит Јован, игуман манастира Лешје, протојереј-ставрофор Стеван Мрђа, јереј Велимир Јововић, јереј Љубомир Петронијевић, јереј Александар Срнић, јереј Иван Делић и јереј Драган Шапин.

Архимандрит Јован је беседио верном народу о великом значају свете тајне јелеосвећења за коју се треба припремити и прићи јој с великим страхопоштовањем. Затим је отац Јован приступио заједничкој исповести која је многима помогла да се загледају у себе и исповеде и грехе којих нису били свесни. У том молитвеном духу верни народ је будно пратио читање седам Јеванђеља и седам Апостола и молитве које су свештенослужитељи узносили тако да је уз сам чин помазања светим јелејем ово молитвено сабрање за све било велики благослов.

Храм Светих врача Козме и Дамјана подигнут је 1929. године и у њему се од тада узносе молитвени уздаси и молитве за сопствено оздрављење и за здравље најближиих и благодари Богу и Светим Врачима за услишене молитве. И у наше време овај храм при Клиничком центру Србије свакодневно посећује велики број болесника и њихових сродника и пријатеља који се за њих моле и лекара и другог особља Клиничког центра. У храму се редовно служи недељом и празником света Литургија и на њој узносе молитве Господу и Светим мученицима и бесребреницима Козми и Дамјану за ово лечилиште, оне који лече и који се лече у њему, служе акатисти Светим врачима Козми и Дамјану, Светом Пантелејмону и Светом Нектарију Егинском и износе честице њихових светих моштију и читају појединачно молитве. Обнова овог светог храма, који је тихи сведок људске патње и бола, у завршној је фази тако да ће се под његовом куполом у много бољим условима верни народ сабирати на заједничку молитву и долазити да се лично помоли с великом вером и надом да ће Милостиви Господ молитвама Светих Козме и Дамјана и других светих посетити немоћи наше и исцелити их.

Храм Светог Козме и Дамјана