Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима

Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима
Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима
Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима
Слава храма Силаска Светога Духа у Винковцима

Торжественом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор проф. Душан Колунџић уз саслужење старешине винковачког Светотројичног храма протојереја-ставрофора Предрага Азапа. За певницом су били Слободан Лукић и Стефан Азап, док је сав присутни народ народ одговарао на Литургији.

На Литургији су узнете молитве и за оне који из неког разлога нису дошли у храм, као и за надлежног администратора Епархије осечко-пољске и барањске, Епископа бачког др Иринеја.

Прота Душан Колунџић је у празничној беседи изнео појединости о великом догађају који се десио у јерусалимској зборници у којој су се окупили апостоли. Крстоносни прота је казивао о једнодушју у молитви и о томе да у молитви треба да будемо уједињени.

Затим су благоверни христољубиви Срби Винковаца троструким опходом око храма, уз песму и молитву, на највеличанственији начин под винковачким небом обележили славу свог храма Силаска Светог Духа. Одржан је и помен блаженопочившем епископу осечко-пољском и барањском Лукијану.  Славски колач је пререзао и жито освештао прота Душан Колунџић, док је славски тропар певала цела црква. Кума овогодишње славе је гђа Бранка Дробњак из Винковаца, а за наредну годину се за кумство пријавила породица Нешић из Бијелог Брда.

Прота Азап је својим парохијанима честитао храмовну славу и казао да га веома радује што су кренули пут своје цркве да прославе Духа Светога, чијом благодаћу је ова црква, иначе девастирана у периоду деведесетих година двадесетог века, на чудесан и необичан начин васкрсла у Винковцима. Снагу и силу Дух Свети је подарио парохијанима и служитељу наше цркве да све поново подигну из пепела. Уз помоћ свих израсла је православна црква која је украс Винковаца. -У окружењу многобројних народа, веома смо радосни што  живимо сложно, онако како живи хришћански свет, и  слава Богу да је тако, казао је прота Азап.

Винковачка парохија је необична и по похађању богослужења, како је казао отац Предраг Азап, јер од педесет православних домова, увек дође најмање један члан породице, те је сабрање недељом и празником, сабрање православне заједнице у Винковцима. 

Храмовној слави присуствовали су протојереј-ставрофор Душан Марковић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј Бранислав Полимац из Острoве; г. Ђорђе Чурчић, заменик вуковарско-сремског жупана; г. Рајко Лукић, посланик из Борова; Удружење Срба Озрена и Посавине, г. Јосип Паулић, професор историје, философије и етике у Техничкој школи Руђер Бошковић у Винковцима, а своје музичке таланте као оперски певач исказао је и на храмовној слави. Како је казао г. Паулић, ово је била само једна од многих прилика да се покажу добросуседски односи. 

Из села Бијело Брдо били су представници Српског културно-уметничког друштва Јован Јовановић Змај које активно почиње са радом 1998. године, а наставља се  на традицију Српског певачког друштва које је основано 1923. године. Традиција се наставља негујући игру, песму, наречје, говор. Ово друштво данас броји 80 чланова и делује у три секције: фолклорна (одрасли и дечји ансамбл),  певачка група која негује изворне песме и и гастро група која промовише  изворна јела Срба овога краја. Председник овог друштва г. Зоран Нешић је са младима из гастро групе припремио трпезу љубави.

З.Зец