Слава храма Светих апостола Петра и Павла у Подворју Српске Православне Цркве у Москви

На празник Светих апостола Петара и Павла у Подворију Српске Православне Цркве у Москви, са благословом Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила, Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Високопреосвећени Митрополит волокаламски Г. Иларион, председник Оделења спољних црквених послова и стални члан Светог Синода Руске Православне Цркве.

Високопресвећеном Митрополиту саслужнвали су Преосвећени викарни Епископ моравички Г. Антоније, настојатељ Подворја; митрофорни протојереј Гендије Нефеодов, архијерејски намесник Покровског намесништва града Москве; митрофорни протојереј Алексеј Јушченко, представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке; митрофорни протојереј Николај Балашов, заменик председника Оделења спољних црквених послова; свештеник Димитриј Агејев, помоћник председника Оделења спољних црквених послова; свештеник Игор Јакимчук, секретар Одељења спољних црквених послова за међуправославне односе, као и свештенство храма апостола Петра и Павла.

Светој Литургији присуствовали су госпођа Јелица Курјак, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, господин Жељко Јањетовић, амбасадор Босне и Херцеговине у Русији, као и други дипломатски представници и пријатељи српског народа.

Храм је био премали да прими све вернике који су дошли да заједно узнесу молитве Светим апостолима Петру и Павлу и да поделе духовну радост.

По окончању Литургије Епископ моравички Антоније поздравио је Митрополита Илариона и истакао: - Ваше Високопреосвештенство, драги владико Иларионе! Данас наше Подворије има такву част и благослов, да Ви, члан Светог Синода Руске Православне Цркве и председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, служите на нашем Подворију и узносите Ваше молитве за здравље два патријарха - Свјатјејшего Патријарха Московског и целе Русије Господина Кирила и Свјатјејшего Патријарха српског Господина Иринеја.

Владика Антоније исказао је велику благодарност за богословска издања владике Илариона: - Ваше књиге, Ваше мудре ријечи, преведене су на многе светске језике. Оне се преводе и на српски језик, и православни Срби црпе из њих мудрост која се мудро чува у извору православне вере.''

У знак молитвеног сећања на служење у Подворју Српске Православне Цркве, владика Антоније поклонио је Митрополиту Илариону архијерејску мандију која је сашивена у Србији, замоливши Митрополита да се моли за парохијане Подворја, за православну Србију, за многострадално Косово као и за Српску Цркву.

Захваљујући се владики Антонију, Митрополит је истакао значај празника и обратио се Епископу Антонију: - Дозволите ми да да Вам се срдачно захвалим драги Владико, за могућност да данас овде, у овом храму служим Свету Литургију. Ви знате, колико је дуга и плодоносна традиција наших народа и наших Цркава. Ми се радујемо да кормилом српске цркве данас управља нови Патријарх Иринеј, прва интронизација већ је прошла, а друга торжествена интронизација биће у колевци српске земље у септембру на Косову и Метохији.

Митрополит је подсетио на страдања српског народа у Босни и Херцеговини и за време НАТО бомбардовања Југославије: - Данас Србија процветава у сваком смислу, али ми знамо и за тешкоће кроз које пролази српски народ. Ми знамо шта се десило и шта се догађа на Косову. Господ ме удостојио, годину дана уназад, да посетим тај крај, да се поклоним светињама косовским и да лично видим кроз каква страдања пролази српски народ. Видео сам порушене и оскрнављене храмове у којима се некада славило име Божије а данас су пусти. Ми се молимо и молићемо се за српску земљу и српски народ.

На молитвено сећање Митрополит Иларион поклонио је Епископу Антонију икону Светог пророка и Крститеља Господњег Јована.

По завршетку богослужења, уручене су награде приложницима и благоукраситељима Подворја. За све вернике организовано је послужење и концертни програм.