Слава храма Светог Јована Владимира у Бару

Слава храма Светог Јована Владимира у Бару
Слава храма Светог Јована Владимира у Бару
Слава храма Светог Јована Владимира у Бару
Слава храма Светог Јована Владимира у Бару

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и уз молитвено учешће многобројних вјерника, служио је 3. јуна 2017. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару поводом славе ове светиње - празника Светог Јована Владимира.

Након прочитаног зачала из светог Јеванђеља Високопреосвећени Мирополит г. Амфилохије сабраним вјерницима обратио се ријечима литургијске проповиједи у којој је говорио о крштењу као новом рођењу. Он је говорио и о великим светитељима који су се тог дана славили пред рођендана Цркве Христове - празник Силаска Светог Духа на Апостоле, о Светим цару Константину и царици Јелени и Светом Јовану Владимиру.

-Вертикала људског бића и вертикала људске историје, историје човјечанства, историје свијета је била, јесте и остаће во вјеки вјеков у ношењу крста свога по ријечима Господњим: Ко хоће да иде за Мном, нека се одрекне себе нека узме крст свој на себе и нека иде за Мном, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је подсјетио на велику мржњу према црквици Свете Тројице на Румији од 2005. године на овамо и непрекидно настојање да се она сруши. -Чујем да се ових дана једна група обезбожених Албанаца, не оних правих, истинских, попела на Румију и поставила, са мржњом, албанску заставу на онај символ љубави. Храм Свете Тројице није подигнут на Румију у име ни овога ни онога народа него у име Бога љубави. Света Тројица грли све земаљске народе својом љубављу и зрачи са свете планине Румије призивајући свако људско биће, сваки народ не на мржњу него на љубав, не на лаж него на истину. Зато није добро да се овај символ љубави на Румији претвара у символ било каквог раздора, казао је митрополит Амфилохије.

Архиепископ цетињски је позивао све који могу да свете ноћи уочи Тријичиндана крену за часним крстом, који чува часна породица Андровића, на планину Румију, да се тамо поклоне Оцу и Сину и Духу Светоме, Богу Љубави, и да буду просвијељени љубављу према свима и свакоме, да би светим знаком крста часнога закрстили исток и запад, сјевер и југ и научили се братској слози а не мржњи и раздорима.

Поводом Духовских задушница Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије принио је молитве за све који су се упокојили у вјери и нади на живот вјечни и подсјетио да је наш Бог Бог живих а не Бог мртвих.

У току свете архијерејске Литургије преломљен је славски колач поводом празника Светих цара Константина и царице Јелене и празника Светог Јована Владимира који је слава барског Саборног храма.

Високопреосвећеени Митрополит г. Амфилохије уручио је, овом приликом, орден Светог Јована Владимира официру Војске Црне Горе Дражену Влаховићу за учињено добро дјело безбједног преношења цркве Свете Тројице на врх Румије 2005. године.

Митрополит Амфилохије је казао да је постављање цркве на планину Румију један од најзначајнијих догађаја у историји Црне Горе и свеукупног српског православног народа. -Храм Свете Тројице, подигнут на планини Румији, је храм љубави а не храм подјела. Изношење крста на планину Румију је пењање према небесима, уздизање људских бића према небу, према Богу, према Светој Тројици - Богу љубави, нагласио је Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска