Слава храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву

Слава храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву
Слава храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву
Слава храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву
Слава храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву

Храм Светог Нектарија Егинског биће освећен у јуну 2019. године

Дан који је у календару Српске Православне Цркве посвећен Светом Нектарију Егинском, 22. новембар, и ове 2018. године у храм који је њему посвећен у Ваљеву довео је бројни верни народ. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва, као и архимандрита Доротеја, игумана манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска).

По светој Литургији, уприличена је литија око храма и преломљен славски колач. Како овом великом Божјем угоднику, мноштво намерника притиче са молитвом за исцељења од разних болести, прочитане су молитве за здравље, а крај кивота са његовим моштима свештеници су помазивали вернике освећеним уљем.

-Дани у којима прослављамо свете Божје људе сведоче нам Господњу благодат која из њих исијава, лепоту сусрета са људима који живе хришћански у свету којег је Господ предивно створио, а који је грехом оних који су се од Бога удаљили постао место у коме станује бол. Када посматрамо овај свет, милијарде звезда, оно што се види и не види, планету коју Бог само држи у космосу, видимо како је диван Бог у Своме стварању. Када, пак, чујемо како човек псује оно најсветије, запитамо се зашто то чини. Шта ће сутра, ако се не покаје, а дође му судњи час? Бог је живот, а када дође смрт, следи васкрсење. Смрт је побеђена, беседио је епископ Милутин на светој Литургији у храму на ушћу Градца у Колубару.

-Када смо у незгоди и болести, Њему се обраћамо с молитвом за живот. Ако нам дође болест, као нешто што мора да нас одвоји од земље, опет Му благодаримо и радујемо се, јер је смрт побеђена. Ући ћемо у радост којој треба да тежимо. Један од савремених отаца Цркве каже: `Нисмо ми дошли у храм само да се молимо за здравље тела, већ да созерцавамо болест као опомену да нађемо душу своју и замолимо Господа да нам је оздрави.` Бити хришћанин значи рећи: `Господе, чувај душу моју!` Јер, кад-тад морамо умрети и важно је молити да нам Господ да живот вечни, део је празничног слова епископа Милутина.

-Када смо у невољи, често говоримо „Дођи Господе!“, заборављајући да је Он увек са нама. Требало би да кажемо „Појави се Господе“, а Он ће нам одговорити, јавити се као у јеванђељској причи о Бањи Витезди и исцелити вапијућег. Може се јавити као што се јавио Светом апостолу Павлу и просветлио га. Чудесни су ти тренуци јављања Господа. Ум и логика људска не могу то да појме. Зато би требало да их очистимо да буду блистави и јавиће се Господ. Он је неизрецива светлост, која блиста небом, држи анђеле и праведне душе и чека нас, своју децу, да дођемо и гледамо Га лицем у лице. То ће бити када Господ дође други пут, поучавао је владика Милутин своју духовну децу.

-Савет је наше Свете Цркве да будемо што чешће у цркви, на светој Литургији, да се причешћујемо. Тиме се задобија живот вечни. Тиме ми познајемо Њега и сусрећемо се са Њим. Само слеп и безуман човек може да каже да Га нема. Црква је дом Бога живога. У њему се човек најбоље осећа. Глава је Господ Христос. Зато, молити се Богу и бити на Литургији је привилегија ономе ко може и уме, рекао је ваљевски архијереј.

-Храм Светог Нектарија Егинског биће освећен у јуну наредне године. Очекује се долазак неколико епископа из Грчке, међу њима и Митрополита Месогеје и Лавреотике г. Николаја, једног од највећих беседника нашег времена, и бројних верника из разних крајева. Биће то велика свечаност којој се веома радујемо, закључио је епископ Милутин, позвавши верни нард да, сходно могућностима, помогне осликавање Храма Светог Нектарија.

Прочитано је и поздравно писмо архимандрита Власиоса Макриса, потпредседника Поклоничког центра Свети Нектарије из Камаризе.

Извор: Епархија ваљвеска