Слава храмa Светог Николаја У Шиду

Слава храмa Светог Николаја У Шиду
Слава храмa Светог Николаја У Шиду
Слава храмa Светог Николаја У Шиду
Слава храмa Светог Николаја У Шиду

На празника Светог Николаја Летњег, како га српски народ назива, у пуном храму верног народа благословом Свете Тројице почела је света Лирургија којом је началствовао ректор Богословије у Сремским Карловцима протојереј Јован Милановић. Саслуживали су јеромонах Евгеније (Пилиповић), сабрат манастира Раковца, протојереј-ставрофор Зоран Јагодић, протојереји Ђорђе Марић и Жељко Кусић, протонамесници Ратко Нонковић и Бојан Цветковић, јереји Борис Фајфрић и Гостимир Душанић.

Ова година у богослужбеном смислу отишла је корак даље него претходне године и на радост свих присутних у пуном храму, архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић најавио је да ће у литији бити ношене мошти Светог кнеза Лазара Косовског и да ће ћивот бити отворен како би свако могао прићи и видети живот, како би свако ко се колеба у вери био враћен на прави пут и не би се плашио смрти, да се одагна свака болест из града, да се покаже јединство и подршка целокупног српског народа да црквени и световни великодостојници раде исту ствар, а то је да народу буде боље како у телесном тако и у духовном смислу.

У литургијском и литијском сабрању учешће су узели и председник Општине г. Зоран Семеновић, председник Месне заједнице г. Милан Гербер, директор Водовода г. Александар Јовановић, као и директори свих школа у граду и остали истакнути јавни делатници.

Посебна захвалност одата је кумовима храма Преноса моштију Светог оца Николаја, гђи Анђелки Вујић, г. Браниславу Јергићу, гђи Татјани Зечевић и младом г. Михајлу Грбићу.

Молитвама Светог оца Николаја и Светог Лазара Косовског и благословом Светога Духа који нас окупља, сабира и не дозвољава да се расеје стадо вере Христове, пуни благослова и снаге грађани Шида дочекаће нова искушења и пребродити нове недаће до следеће године напајајући се из извора непресушног у свакодневним Литургијама.

Извор: Епархија сремска