Слава храма светог Николе у Хамилтону

Слава храма светог Николе у Хамилтону
Слава храма светог Николе у Хамилтону
Слава храма светог Николе у Хамилтону
Слава храма светог Николе у Хамилтону

У Саборном храму светог оца Николаја у Хамилтону посебно свечано је било 23. децембра 2012. г. када су православни вјерници овог града били удостојени посјете свог архипастира, Епископа канадског Георгија. Овај храм је 19. децембра обиљежио своју храмовну славу, а 23. децембра Црквено-школска општина је приредила славски ручак.

Славље је започело дочеком владике Георгија у порти цркве, а у наставку је служена света архијерејска Литургија којом је началствовао владика Георгије уз саслужење свештеника Источноканадског намесништва Душана Гњатића и Милоша Пурића, као и проте Милојка Димитрић, оца Ђуре Самца и ђакона Дамјана Радојичић.

Бесједио је прота Љубомир Рајић. Молитвеној атмосфери допринио је црквени хор светог оца Николаја. Моногобројни вјерници су приступили светој тајни причешћа, а посебно радује чињеница што је међу њима био велики број дјеце.

После службе Божије вјерници су прешли у црквену салу гдје преломљен славски колач. Све присутне су најприје поздравили надлежни свештеници, а затим се присутнима обратио предсједник Црквено-школске општине Војислав Вуковић, који је изразио захвалност свима онима који су помагали, изграђивали и унапређивали српску заједницу и Саборни храм: - Они су гледали далеко, а плодове те њихове визије уживамо ми данас. Поучимо се њиховим примјерима да и ми тако градимо и радимо како би оставили млађима плодове нашег рада и љубави према нашем народу и нашој светој вјери православној. Посебно се радујем што је овдје међу нама наш Владика. Увијек сте добродошли Преосвећени Владико!

Присутне је поздравио и кум славе г. Бошко Митић позвавши све Србе у Хамилтону на јединство и слогу, љубав према Богу и ближњем своме.

Затим је ријеч узео Владика Георгије, који је позвао све вјерне синове и кћери наше свете Цркве који се окупљају под сводовима Саборног храма светог оца Николаја да дјела своја и цијели свој живот воде према вољи и законима Божијим: - Нека вам све буде свето, честито и драгоме Богу приступачно, истако је Владика. Владика се осврнуо и на чињеницу да је управо у овоме Саборном храму он устоличен у трон епископа канадских пре скоро тридесет година, а исто тако и на чињеницу  да ће овај Саборни храм ускоро прославити и педесет година свога постојања. Владика је позвао све православне Србе да чувају своје обичаје и своју традицију, коју су наши славни преци успјели сачувати у тешким данима страдања и искушења: - Наши славни преци никада нису били спремни да продају свој образ, своју вјеру и славно име Србиново за неке пролазне овоземаљске вриједности  - “да продају вјеру за вечеру”.

Извор: Епархија канадска